De Duitse overheid onderzoekt of er nog groenten besmet zijn met de EHEC-bacterie. Donderdag bleek dat Spaanse komkommers besmet waren. Het is niet duidelijk waar de besmetting heeft plaatsgevonden. De darmbacterie heeft al vijf doden gemaakt.

In Duitsland groeit de bezorgdheid van de EHEC-bacterie in groenten. Duitsland is al dagen in de ban van de gevaarlijke bacterie. Een aantal grote supermarkten in Duitsland hebben aangekondigd alle Spaanse komkommers uit de handel te nemen, vooral om onrust te vermijden.

De landelijke gezondheidsdienst heeft laten weten dat de overige komkommers, maar ook sla en tomaten gewoon gegeten mogen worden.

De besmette komkommers zouden uit het Spaanse Málaga komen. De teler ontkent echter dat de besmetting op zijn bedrijf heeft plaatsgevonden. Een medewerker van het bedrijf zei dat de komkommers aan een klant in Hamburg zijn geleverd, waar de pallet zou zijn omgevallen.
Hoe het precies zit is, wordt nu onderzocht. Maar het lijkt erop dat zowel Spanje als Duitsland zichzelf proberen vrij te pleiten

De bacterie heeft in Duitsland al tot zevenhonderd zieken geleid, van wie er vijf zijn overleden/ In Scandinavië zijn vrijdag 32 mensen besmet geraakt met de EHEC-bacterie. In België zijn nog geen zieken gemeld. Het Voedselagentschap raadt wel aan om groenten grondig te wassen.

De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie veroorzaakt meestal alleen diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over. In twee tot zeven procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties, zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt twee tot negen procent.