Van den Bossche past subsidies voor isolatie aan
Foto: pn
De Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche (sp.a), gaat het Vlaamse susbsidiesysteem aanpassen. Ze zegt dat in reactie op het bericht dat een man uit Kortrijk van de stad, van Eandis en van de Vlaamse overheid meer subsidies kreeg dan de isolatiewerken hem hebben gekost.

In juni 2010 liet de man uit Kortrijk zijn zolder isoleren door een geregistreerde aannemer. Dat kostte hem 1.361 euro, btw inbegrepen.

Tot zijn verbazing kreeg hij een hoger bedrag aan subsidies terug: 360 euro van Eandis, de vaste 500 euro van de Vlaamse overheid én een premie van 720 euro van de stad Kortrijk. Samen goed voor 1.580 euro. Winst: 219 euro. Bovendien mag hij 40 procent van zijn investering aftrekken van zijn belastingen.

Net als bij de zonnepanelen zijn het bovendien niet de kleinste huizen - en de kleinste inkomens - die ervan profiteren. Wie minder dan 40m2 te isoleren heeft, grijpt naast de Vlaamse premie van 500 euro. "Dat is gek", constateert Van den Bossche.

De minister gaat het Vlaamse susbsidiesysteem aanpassen. "We gaan de bijdrage van de netbeheerder (bijvoorbeeld Eandis) en die van de Vlaamse regering combineren tot één enkele premie. Die zullen we toekennen vanaf de eerste vierkante meter, zodat ook wie een klein dak heeft ervan kan genieten. Het bedrag zal oplopen per vierkante meter, maar bij een bepaalde oppervlakte houdt het op. Het is niet de bedoeling om de isolatie van kasteeldaken integraal te subsidiëren."

Van den Bossche wil het geld dat door de hervorming vrijkomt, gebruiken om een premiesysteem voor vloer- en muurisolatie in te voeren.