Gisteren liet minister-president Kris Peeters (CD&V) al verstaan dat hij alle uitnodigingen van de Federatie Wallo-Brux zal negeren, omdat ze voor de grondwet niet bestaat, en vandaag dringt de N-VA erop aan alle daden van die Federatie aan te vechten.

Het parlement van de Franse Gemeenschap nam een resolutie aan om voortaan de benaming 'Fédération Wallonie-Bruxelles' te gebruiken in plaats van 'Communauté Française', die in de grondwet vermeld wordt. Het parlement roept ook de Franse Gemeenschapsregering op hetzelfde te doen in haar communicatie.

Die naamsverandering stuit echter op nogal wat protest langs Vlaamse kant.

'Elke akte, elke daad die gesteld wordt door de Franse Gemeenschap onder de naam Fédération Wallonie-Bruxelles kan en moet aangevochten worden wegens ongrondwettige naamswijziging', klinkt het bij Senator Karl Vanlouwe en Kamerlid Ben Weyts (allebei N-VA).

'De Brusselse Minister-President Picqué heeft deze ochtend verklaard dat de stap naar deze as moet leiden tot een verdere samenwerking tussen Waals en Brussels Gewest. Politiek is dit dus ruimer dan de naamsverandering van een Gemeenschap', is de redenering.

'Men speelt het zeer subtiel, men verandert zogezegd niet van naam, men gebruikt enkel een andere naam', aldus Vanlouwe en Weyts. 'Wij noemen een kat een kat. Een naamsverandering behoort niet tot de bevoegdheid van de Gemeenschappen, maar is een bevoegdheid van de Grondwetgevende Vergadering.'

 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in