'Belspelpresentator' Maxime De Winne ondervraagd, Vmma nog niet
Maxime De Winne presenteerde vier maanden lang belspelletjes op VTM en 2BE. Foto: rr
Maxime De Winne, de mol uit het televisieprogramma Basta die infiltreerde bij een belspelletje, is woensdag verhoord door de politie. De Vlaamse Media Maatschappij (Vmma), dat de belspelletjes uitzond, weet (nog) niets van het onderzoek.

De Winne werd opgeroepen als kroongetuige in een onderzoek van het Brusselse parket naar de wantoestanden bij belspelletjes op televisie. 'Eerst dacht ik dat mijn optreden in het televisieprogramma Basta een juridisch gevolg zou krijgen. Daarom had ik ook al de advocaat van productiehuis Woestijnvis gecontacteerd', zegt De Winne in het Radio 1-programma Nieuwe Feiten.

Maxime De Winne was als belspelpresentator vier maanden te zien op VTM en 2BE. Achteraf bleek hij ingehuurd door het televisieprogramma Basta van het collectief Neveneffecten. De Winne filmde met een verborgen camera onder meer de ‘opleidingscursus' die belspelpresentatoren krijgen.

De politie wilde weten of de beelden uit de Basta-uitzending de waarheid toonden, zegt De Winne. Ook vroegen ze of de informatie in het interview van De Winne met Humo, waarin hij zichzelf ontmaskerde, klopte.

Volgens Maxime De Winne wil het parket later ook de Kansspelcommissie, televisiezender VTM en de belspelproducent Home Games horen. Of het parket aanstuurt op een veroordeling, kon De Winne niet zeggen.

Vmma weet niets van onderzoek

De Vlaamse Media Maatschappij (Vmma) moederbedrijf van VTM en 2Be, zegt zelf nog niets gehoord te hebben van het onderzoek en is dus ook nog niet gehoord in de zaak.

De spelletjes blijken een afgesloten hoofdstuk voor de maatschappij. Sinds Basta zenden de zenders van de Vmma geen belspelletjes meer uit. Bij het stopzetten werd gezegd dat er geen maatschappelijk draagvlak meer voor was. Wettelijk was de Vmma in orde, werd toen gezegd. De storm is intussen gaan liggen, maar de Vmma benadrukt dat het niet van plan is om nog belspelletjes uit te zenden.