Peeters erkent Federatie Wallonië-Brussel niet
Foto: vum
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zal de Federatie Wallonië-Brussel niet als een officiële instantie beschouwen die de Franse Gemeenschap vervangt. Dat liet hij woensdag verstaan in het Vlaams Parlement. Uitnodigingen van de Federatie Wallonië-Brussel zijn niet grondwettelijk en bestaan dus niet, zei hij.

Het parlement van de Franse Gemeenschap heeft vandaag een resolutie goedgekeurd die de Federatie Wallonië-Brussel in het leven roept. 

Minister-president Peeters kreeg daarover een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Joris Van Hauthem, die vindt dat sprake is van meer dan een naamsverandering. Van Hauthem meent dat de Franstaligen hiermee een claim leggen op Brussel.

Verregaand en bizar

De Vlaamse regering vindt het initiatief van de Franstaligen geen goed idee, reageerde Peeters. Hij spreekt van een 'verregaand en bizar' initatief dat 'een gevaar is voor de stabiliteit van België'. 'Diegene die dat in gevaar willen brengen, moeten daar de gevolgen van dragen.' 

'Ik begrijp niet dat men aan de ene kant Brussel als volwaardig gewest erkend wil zien en langs de andere kant de Vlamingen in Brussel negeert', zei Peeters. Hij benadrukte dat Brussel voor Vlaanderen van essentieel belang is en hij alles zal doen om Brussel dichter bij Vlaanderen te brengen.

'Wanneer wij uitnodigingen krijgen of worden gesommeerd door die Waals-Brusselse federatie, kan dit voor mij volgens de Grondwet niet en bestaat dit niet', zei Peeters.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in