Demotte verbaasd over kritiek Bourgeois op Di Rupo
Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) verschillen van mening over formateur Elio Di Rupo. Foto: pn
Waals minister-president Rudy Demotte (PS) is verbaasd over de kritiek van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) op het werk van formateur Elio Di Rupo, terwijl de PS-voorzitter nog maar pas zijn opdracht heeft aangevat.

'Elio Di Rupo is nog maar net begonnen of men zegt al dat hij geen ambitie heeft, dat hij niet snel genoeg gaat, terwijl het een jaar aan de gang is. Ik denk dat de methode van Di Rupo de beste is, zelfs de enige mogelijke', verklaarde Demotte.

Volgens Demotte zou de verschillende partijen nu rond de tafel brengen, nergens toe leiden. 'Het zou een kakofonie zijn', aldus Demotte tijdens een lunch-debat in de Club van Lotharingen te Brussel, waarop ook minister Bourgeois aanwezig was.

Fédération Wallonie-Bruxelles

Rudy Demotte kwam ook terug op de naamsverandering van Franse gemeenschap in Fédération Wallonie-Bruxelles. 'Ik ben tegen de voortzetting van de benaming Franse gemeenschap. Het grootste gevaar voor Brussel is dat het verpletterd zou raken tussen twee gemeenschappen.'

Demotte zei ook dat 'het mogelijk is voor de Vlaamse gemeenschap zich de Federatie Vlaanderen-Brussel te noemen'.

Droom

Geert Bourgeois ging niet in op de suggestie om de naam van de Vlaamse gemeenschap te veranderen in de Federatie Vlaanderen-Brussel. Volgens Bourgeois gaat het om een symbool en een 'droom'. 

'Brussel heeft overigens niet de intentie om in eender welke federatie met Wallonië te stappen. Het belangrijkste is dat Brussel zijn rol als hoofdstad speelt', zegt Bourgeois.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in