Dankzij een nieuwe technologie met infraroodsatellietbeelden zijn er zeventien 'nieuwe' piramides ontdekt in Egypte. 'Dit is de droom van elke archeoloog', aldus de Amerikaanse archeologe dr. Sarah Parcak.

Dankzij de nieuwe technologie, die ontwikkeld is in laboratoria van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, is het mogelijk om (ondergrondse) structuren te ontdekken met een satelliet die meer dan 700 kilometer boven het aardoppervlak zweeft. De infraroodbeelden tonen een duidelijk verschil tussen de constructies (gemaakt met stenen uit gebakken modder, red.) en de grond die erboven en errond ligt.

En de nieuwe technologie levert meteen resultaat op. Naast de piramides werden nog meer dan duizend graftombes en drieduizend antieke vestigingen ontdekt. 'Toen ik al de gegevens op mijn scherm zag verschijnen, kon ik niet geloven wat we allemaal gevonden hadden', aldus Parcak. 'Dit toont wel aan hoe makkelijk het is om de omvang van antieke vestigingen te onderschatten.'

'Dit zijn dan nog maar de sites die net onder het oppervlak liggen. Er zijn waarschijnlijk nog duizenden sites die de Nijl met een dikke laag slib bedekt heeft en die we nu nog niet zien. Dit is nog maar de beginfase van dit soort werk', besluit de archeologe.