INFOGRAFIEK. Obama's reis door Europa
Barack Obama en zijn vrouw Michelle Foto: REUTERS
De Amerikaanse president Barack Obama is maandag in Ierland aangekomen voor de aftrap van zijn zesdaagse bezoek aan Europa. Obama doet tijdens zijn bezoek, dat grotendeels ceremonieel van aard is, ook Moneygall aan, het dorp waar zijn over-over-overgrootvader vandaan komt.Na de landing van Air Force One in een zeer regenachtig en winderig Dublin vlogen Obama en zijn vrouw Michelle per helikopter naar de residentie van de Ierse president Mary McAleese in Phoenix Park, het grootste stadspark in Europa. Na een ontmoeting met McAleese en haar man Martin plantte Obama een eikenboom naast de boom die de Engelse koningin Elizabeth II vorige week tijdens haar bezoek plantte. De bomen staan naast de zogenoemde vredesklok, die het tienjarig bestaan van het Goede Vrijdag-akkoord symboliseert.

Bijzondere band

Obama benadrukte de bijzondere band die tussen Ierland en de Verenigde Staten bestaat. 'De vriendschap en de band tussen de VS en Ierland zijn ijzersterk', aldus Obama. 'Het is duidelijk niet alleen een kwestie van strategisch belang. Wat de VS betreft bestaat er een bloedband tussen onze landen.'

Ondanks het feit dat het bezoek niet politiek van aard is, maakte Obama wel een verwijzing naar de lange geschiedenis van religieus geweld in Ierland. Hij zei dat 'de voortgang die geboekt is in Ierland een inspiratie is'. 'Het toont de mogelijkheid van vrede, en dat mensen ondanks langslepende conflicten toch nader tot elkaar kunnen komen', zei Obama.

Over-over-overgrootvader

Obama heeft ook een kort bezoek gebracht aan het dorp Moneygall. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 werden Obama's Ierse wortels ontdekt. Zijn over-over-overgrootvader Falmouth Kearney was schoenmaker in het dorpje, totdat hij op het hoogtepunt van de Ierse hongersnood in 1850 naar de VS emigreerde.

De inwoners van Moneygall keken al tijden uit naar het bezoek. Duizenden enthousiaste mensen stonden op de hoofdstad van Moneygall met Ierse en Amerikaanse vlaggen te zwaaien. Huizen zijn van een nieuwe laag verf voorzien en wegen zijn gerepareerd. Er is zelfs in allerijl een café opgericht genaamd Obama Cafe. Leden van Obama's entourage zeggen dat de president zelf ook uitkijkt naar zijn bezoek aan Moneygall en wellicht onder het genot van een biertje kennis zal maken met enkele verre familieleden.

Concert

De dag in Ierland wordt afgesloten met een openluchtconcert en een toespraak van Obama over de diepe banden tussen de VS en Ierland. Obama vliegt dinsdag voor een tweedaags bezoek naar Londen. Hij sluit zijn Europese trip af met bezoeken aan Frankrijk en Polen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in