Beke: 'Di Rupo haalde sfeer naar beneden'
Foto: BDW
Het was een weinig optimistische Wouter Beke die zondag plaatsnam in de Zevende Dag op Eén. De CD&V-voorzitter en voormalig koninklijk onderhandelaar zit duidelijk nog met de brief van Elio Di Rupo in zijn maag.

'We hebben tien weken goed en loyaal samengewerkt, Bart De Wever, Elio Di Rupo en ik. Tot Di Rupo op het laatst een brief stuurde die nergens voor nodig was', zei Beke. Di Rupo stuurde de onderhandelaar een brief waarin hij duidelijk maakte niet akkoord te zijn met Beke's voorstellen over de financieringswet. Niet de inhoud - want hij had alles ook persoonlijk aan de onderhandelaar gezegd - maar wel het feit dat Di Rupo een brief nodig achtte om zich in te dekken, zit Beke hoog. 'Een koude douche', omschreef Beke het in De Standaard van zaterdag. 

Beke heeft ook kritiek op de houding van Di Rupo wanneer het om zijn opvolging ging. De PS-voorzitter stelde zich heel terughoudend op om het formateurschap in handen te nemen. 'Voor De Wever was het ok dat Di Rupo zou aantreden. Maar toch zijn er nodeloos veel dagen verloren gegaan. En dat haalde meteen de ambiance en de sfeer naar beneden. Had hij het wel meteen aangenomen, dan was hij onder een ander gesternte kunnen beginnen, denk ik.'

'Liever rechts dan Vlaams'

En dus is het vertrouwen weer zoek. 'Di Rupo zal in eerste instantie met de N-VA moeten werken', stelt Beke. En met wie het dan verder moet, wil ook de voormalige onderhandelaar niet gezegd hebben. Beke vindt dat wie de verkiezingen wint, het recht heeft om te kiezen met wie hij wil samenwerken. Maar als De Wever de SP.A en de groenen wil lozen, dan zal hij dat toch via een akkoord met Di Rupo moeten doen, aldus Beke.

SP.A-senator Frank Vandenbroucke, die even later in de Zevende Dag geïnterviewd werd, merkte op dat N-VA-voorzitter Bart De Wever, door absoluut zonder SP.A en Groen! te willen regeren, liever 'een rechts succesje' dan een 'Vlaams succes' boekt. 'Daardoor maakt hij de MR en dus het FDF van Olivier Maingain incontournable. En diens standpunten kennen we', zei Vandenbroucke.

Niemand premier?

Over het premierschap is ook het laatste woord nog niet gezegd. Di Rupo heeft de CD&V die post aangeboden. 'Niet uitdrukkelijk, maar op subtiele manier', aldus Beke. In De Zevende Dag noemt de CD&V-voorzitter het premierschap 'verguisd'. 'Er zijn zoveel platitudes over verkocht, dat niemand het nog wil doen, een bijkomend probleem. Toch is niets minder waar: een premier is iemand die enerzijds zijn programma wil doorvoeren, en anderzijds een groep rond zich wil vormen.'

Hoe dan ook: nieuwe verkiezingen zijn geen optie, vindt Beke. 'Die zouden ons geen andere verhoudingen opleveren.' 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig