Annie M.G. Schmidt schreef naast prachtige kinderboeken, ook liedjes, musicals en columns. Wij maakten een overzicht van tien werken die u moet kennen.

Het fluitketeltje

In 1950 verschijnt Annie’s eerste versjesbundel Het Fluitketeltje, met illustraties van Wim Bijmoer. In de bundel is ook het versje Dikkertje Dap terug te vinden, haar beroemdste en meest populaire versje.

Het fluitketeltje

De spin Sebastiaan

In 1951 verschijnt Dit is de spin Sebastiaan met het beroemde gedichtje ‘Dit is de spin Sebastiaan. Het is niet goed met hem gegaan’.

Jip en Janneke

In 1953 verschijnt het eerste verhaal van de buurkinderen Jip en Janneke, geïllustreerd door Fiep Westendorp. De verhalen verschenen als wekelijkse afleveringen in de krant Het Parool. Tien jaar later verschijnt het eerste boek. Sommige verhalen zijn gebaseerd op de avonturen van Annie’s eigen zoon Flip en diens buurmeisje.

Abeltje

Abeltje is het hoofdpersonage uit een kinderboek dat verscheen in 1953. Abeltje werkt als een liftjongen in een groot warenhuis, waar hem uitdrukkelijk werd meegedeeld niet op de bovenste knop te drukken. Wanneer hij zich in nesten werkt, drukt hij toch de knop in, en vliegt de lift het pand uit. In 1955 komt het vervolg De A van Abeltje uit. In 1998 wordt het verhaal verfilmd.

Wiplala

In 1957 verschijnt het kinderboek Wiplala over een klein mannetje. Annie wint er de prijs voor Het Beste Kinderboek mee. Haar eerste, maar niet de laatste. Ze wint onder andere nog Zilveren Griffels, de Gouden Griffel, de Hans Christian Andersenprijs en de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.

Ibbeltje

Ibbeltje is het hoofdpersonage in het hoorspel uit 1962. Een doodgewoon kind met doodgewone kinderavonturen, maar een katse moeder. Annie beschouwde Minoes als een betere versie van het verhaal van Ibbeltje.

Minoes

Juffrouw Minoes was vroeger een poes. Ook al is ze nu gewoon een meisje, toch houdt ze nog enkele van haar oude manieren. Het verhaal werd uitgegeven in 1970 en Vincent Bal maakte er in 2001 een film van.

Pluk van de Petteflet

Het verhaal van het jongetje met het klein rood kraanwagentje uit 1971 is misschien wel het bekendste kinderboek van Annie M.G. Schmidt. Er kwam later ook een hoorspel, musical, film en zelfs videospel van Pluk.

 

 

Floddertje

In 1973 verschijnt een kinderboek over het slordige meisje Floddertje en haar hondje Smeerkees. In 2008 wordt een musical gemaakt van het verhaal.

 

 

Otje

In 1980 wordt Otje uitgegeven. De vader van Otje, Tos, heeft per ongeluk geen papieren meer en kan er ook geen nieuwe krijgen. De kok wordt daarom uitgebuit en telkens weer ontslagen, maar kan steeds terugvallen op zijn vindingrijke en opgewekte dochter. Ook het verhaal van Otje werd verfilmd.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig