Vlaamse vrouwen winnen prestigieuze onderzoeksprijzen
Ann Lambrechts Foto: EPO
De Vlaamse vrouwen Ann Lambrechts en Christine Van Broeckhoven hebben twee prestigieuze prijzen gewonnen voor hun wetenschappelijk onderzoek.

Beide vrouwen winnen in hun categorie de ‘European Inventor Award’ die wordt uitgereikt door het Europese octrooibureau (European Patent Office of EPO).

Ann Lambrechts, die als onderzoekster werkt bij de staalspecialist Bekaert, krijgt de onderscheiding in de categorie’ industrie’. Zij bedacht een techniek om staaldraad te vermengen met beton. Die uitvinding heeft bijgedragen tot steviger gebouwen, lagere bouwkosten en nieuwe architecturale mogelijkheden, aldus het EPO. Onder meer de nieuwe Gotthard-tunnel werd gebouwd met de hulp van deze Bekaert-technologie.

De bekende Antwerpse onderzoekster Christine Van Broeckhoven krijgt de prijs in de categorie ‘research’ (fundamenteel onderzoek) voor haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

De twee winnaressen ontvingen hun prijs tijdens een ceremonie in de Academie van Wetenschappen in Boedapest. Onder de gasten was ook minister voor Ondernemen en vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne, die het nieuws meteen op Twitter zette.

Van Broeckhoven kwam in haar categorie voor de uitvinders Joshua Silver (Verenigd Koninkrijk) en Mart Min en diens team (Estland). Silver was genomineerd voor zijn instelbare brillenglazen, vooral nuttig in ontwikkelingslanden, en Min voor zijn methoden en inrichtingen voor bio-elektrische-weerstandsmeting - een manier om te meten hoe elektriciteit zich door een gegeven materiaal verplaatst, wat nuttig is bij de analyse van bijvoorbeeld biologisch weefsel.

Lambrechts overtroefde het Franse team van Stéphane Kemkemian, Pascal Cornic, Jean-Paul Artis en Philippe Lacomme, die een hulpsysteem voor automobilisten hadden uitgevonden dat gebruik maakt van radar. Als derde in deze categorie waren de Zwitserse uitvinders Petr Korba en Mats Larsson genomineerd. Zij hadden een systeem ontwikkeld om spanningsschommelingen in elektriciteitsnetten op te sporen en te voorkomen waardoor de kans op stroomuitval drastisch wordt verminderd.

Dit zijn de andere prijzen die werden uitgereikt:

  • Lifetime achievement Award: Per-Ingvar Brånemark (Zweden), de pionier op het gebied van osseointegratie. Dat is een methode om een stabiele verbinding tussen implantaat en bot te laken. De methode is inmiddels een standaard implantatietechniek in de tandheelkunde en wordt tevens algemeen toegepast bij plastische chirurgie. 
     
  • Categorie MKB (kmo's): Jens Dall Bentzen, Dall Energy Aps (Denemarken). Hij vond een speciale oven uit om biobrandstoffen te verbranden met een vochtgehalte tot wel 60%, en toch met zeer lage emissies. De oven is ideaal om efficiënte en goedkope stroom uit biomassa te produceren.
     
  • Niet-Europese landen: Ashok Gadgil en Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory, WaterHealth International (VS/India). Ze bedachten een UV-desinfectietoestel met een UV-lamp van slechts veertig Watt die per uur duizend liter water kan ontsmetten.

De European Inventor Awards werden in 2006 de eerste keer uitgereikt, in samenwerking met de Europese Commissie en het land dat op dat moment EU-voorzitter is.