Villo! telt meer dan 22.000 abonnees
Foto: © Herman Ricour
Het Brusselse fietsdeelsysteem Villo! telt momenteel meer dan 22.000 abonnees, waar er dit begin 2010 nog maar 5.000 waren. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!) woensdag gezegd in de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement.

De Lille beantwoordde in de commissie een vraag van Serge de Patoul (MR) over Villo!. Begin dit jaar was er sprake van 25.000 ontleende fietsen per week tegenover 6.000 tweewielers begin 2010.

De eerste ontwikkelingsfase - 2.500 fietsen in 180 stations verdeeld over 10 van de 19 Brusselse gemeenten - had eind vorig jaar al afgerond moeten zijn. Technische en administratieve problemen bij de inrichting van de laatste stations zorgden voor de vertraging. Nog een vijftiental stations moeten geïnstalleerd worden, wat in de loop van de komende weken zou moeten gebeuren.

Volgens De Lille hebben talrijke gemeenten die minder centraal gelegen zijn in het gewest duidelijke signalen gestuurd dat ze Villo! op hun grondgebied willen hebben. In sommige gevallen zijn er al technische contacten genomen, de officiële contacten zullen nog tijdens de eerste fase genomen worden.

In de marge van de commissie liet De Lille weten dat de overeenkomst tussen het gewest en exploitant JC Decaux bepaalt dat het netwerk uitgebreid kan worden indien het gewest dat nodig acht.