N-VA is geen vragende partij voor een debat over amnestie. Het is een debat dat nooit tot iets heeft geleid en ook nooit tot een oplossing zal leiden. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever vandaag tijdens de voorstelling van een nieuw boek van MR-politicus Alain Destexhe gezegd. De Wever voegde er wel aan toe dat zijn partij geen debat uit de weg gaat.

De Wever heeft bij het boek van Destexhe, dat handelt over de geschiedenis van de Vlaamse Beweging, een voorwoord geschreven. Tijdens de voorstelling van Le Mouvement flamand expliqué aux francophones kreeg De Wever ook vragen over het amnestiedebat voorgeschoteld.

De Wever wees op het verschil in verwerking van het oorlogsverleden in het noorden en het zuiden van het land, zonder daar evenwel dieper op in te gaan. Het debat daarover heeft nooit tot iets geleid en zal ook nooit tot iets leiden, stelde De Wever.

'Laissez le temps au temps. Het is een debat dat bijna zonder voorwerp is wegens geen materieel belang meer.' Hij voegde er aan toe dat het debat hem niet meer passioneert en dat er al genoeg problemen in het heden zijn.

'Als er morgen een wetsvoorstel wordt ingediend om de N-VA te verbieden, dan zullen we dat ook in overweging nemen. In een democratie moet je over alles het debat kunnen aangaan', aldus De Wever. 'Maar wij zijn geen vragende partij voor het debat.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig