CDH wil praten over amnestie, maar niet op basis van VB-voorstel
Foto: lvd
CDH-senator Francis Delpérée heeft vanmorgen op RTBF-radio gezegd dat een 'sereen debat' over amnestie voor collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog voor hem wel degelijk kan, maar niet op basis van een wetsvoorstel van Vlaams Belang.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck sprak zich dit weekend uit voor een debat, maar stootte meteen op Franstalig en internationaal verzet.

'Stefaan De Clerck heeft een politieke en juridische fout gemaakt' door zondag de mogelijkheid te opperen om de collaboratie te vergeten, onderstreepte Delpérée. De minister 'erkende maandag die fout door te stellen dat hij het woord 'vergeten' betreurde, waarna hij zei dat hij een sereen debat wil openen'.

Debat

'Ik zeg aan Stefaan De Clerck: een sereen debat, maar niet op basis van een voorstel dat komt van een ondemocratische partij - het Belang. Niet op basis van een voorstel dat de feiten en de opgelopen veroordelingen schaadt. Niet op basis van een voorstel dat het verzet gelijkstelt met de collaborateurs. Dat is een onaanvaardbare vorm van verwarring zaaien', liet Delpérée optekenen.

Na verontwaardigde reacties van alle Franstalige partijen op de uitspraken van De Clerck, vroeg het gerenommeerde Simon Wiesenthalcentrum dinsdag dat minister De Clerck zou opstappen. Delpérée wou daarover enkel kwijt dat de CD&V'er vooral moet erkennen dat 'we amnestie niet in amnesie mogen omvormen'.

Het debat over de amnestie laaide donderdag weer op nadat zowat alle Vlaamse partijen in de Senaat beslisten om een wetsvoorstel van Vlaams Belang daarover in overweging te nemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig