Wiesenthal Center wil dat De Clerck ontslag neemt
Foto: belga
Het Simon Wiesenthal Center eist dat minister van Justitie Stefaan De Clerck opstapt. Aanleiding zijn de amnestie-uitspraken van De Clerck het voorbije weekend. Ook het Waals Parlement protesteerde dinsdag met een minuut stilte.

In een brief aan eerste minister Yves Leterme schrijft het centrum dat De Clerck snel moet afstand doen van zijn positie en zich moet terugtrekken uit de politiek.

De Clerck zei zondag in een televisiedebat over de collaboratie dat men misschien wel het verleden moet vergeten. Gisteren verduidelijkte hij dat hij er niet voor pleit om de geschiedenis van de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog te "vergeten". Wel wil hij dat er in het debat hierover ook plaats is voor "verzoening", zonder daarbij de feiten te minimaliseren.

Volgens het Wiesenthal Center is het niet verwonderlijk dat het anti-semitisme in ons land stijgt wanneer de minister van justitie pleit om de nazi-misdaden te vergeten. Het centrum vraagt daarom dat de regering de uitlatingen van De Clerck scherp veroordeelt.  .

 Minuut stilte

In de werkgroep Herinnering en Democratie van het Waals parlement werd dinsdag een minuut stilte gehouden uit protest tegen de inoverwegingneming van het wetsvoorstel voor amnestie in de Senaat en tegen de uitspraken van De Clerck. Parlementsleden van de vier Franstalige formaties namen deel.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig