Wallace McCain, een van de stichters van het bedrijf van de wereldberoemde diepvriesfrietjes, is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden aan schildklierkanker. Dat deelde zijn Stichting maandag mee.

De gebroeders Wallace en Harrison startten het bedrijf McCain Foods Limited in 1956 in Canada op. Ze deden dat op het moment dat de technologie voor het invriezen van levensmiddelen de massamarkt aan het bereiken was. Beiden kozen de frietjes als specialiteit, en met succes: volgens cijfers van het concern is momenteel elk derde frietje ter wereld afkomstig van McCain.

In de loop der jaren gingen niet alleen de aardappelen, maar ook de verhouding tussen de beide broers onder het vriespunt. In de jaren negentig kwam het zelfs tot een broederstrijd à la Abel en (Mc)Cain, maar dan zonder bloedvergieten. Uit die strijd kwam Wallace als verliezer tevoorschijn: hij behield weliswaar een derde van het concern plus de titel van vicevoorzitter van de raad van bestuur, maar moest zich wel uit het dagelijkse management terugtrekken.

Wallace McCain stierf, afgaande op de traditionele lijst van Forbes, met een geschat vermogen van 2,3 miljard dollar als nummer 512 op de lijst van ’s werelds superrijken.