De PS van formateur Di Rupo hult zich voorlopig in stilzwijgen. MR en CDH reageren wel al positief.

Kersvers formateur Elio Di Rupo (PS) geeft dinsdagnamiddag om 15 uur meer uitleg bij zijn opdracht. Dat laat zijn woordvoerder weten. Koning Albert II belastte Di Rupo maandagavond met de opdracht om een regering te vormen.

Wat Di Rupo precies gaat doen, is nu nog niet duidelijk. De PS-voorzitter roept de pers dinsdag samen in het parlement voor meer uitleg. Mogelijk komt dan meer duidelijkheid over de methode die hij wil hanteren, en met welke partijen hij wil praten.

'Onderhandelaars moeten verantwoordelijkheid nemen'
 
CdH-voorzitster Joëlle Milquet verheugde zich maandagavond over de aanstelling van Elio Di Rupo als formateur en riep alle partijen die bij de onderhandelingen betrokken zijn op om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Voor het cdH was de tijd gekomen om over te gaan naar "een finale onderhandelingsfase zowel over het institutionele luik als over het socio-economische luik", luidt het in een mededeling. "Het komt er nu op aan voor alle betrokken partijen om hun verantwoordelijkheid op te nemen in dit nieuwe kader".

In de mededeling dankt Joëlle Milquet Elio Di Rupo voor het aanvaarden van deze belangrijke opdracht "in de lijn van de beschikbaarheid en verantwoordelijkheid die hij reeds opgenomen heeft tijdens zijn preformatieopdracht".

Voor het cdH is het belangrijk dat de formateur over de nodige speelruimte kan beschikken om zijn taak uit te voeren. De partij zal zich positief en constructief blijven opstellen opdat zo snel mogelijk een regering uit de grond gestampt kan worden.

 MR blijft beschikaar

MR-voorzitter Charles Michel zegt dat zijn partij 'beschikbaar en positief' blijft voor het vormen van een regering, en op die manier wil meewerken aan de economische en sociale hervorming van ons land. Hij wijst er ook expliciet op dat zijn partij wil meewerken aan een staatshervorming.