Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zegt dat hij er niet voor pleit om de geschiedenis van de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog te "vergeten". Wel wil hij dat er in het debat hierover ook plaats is voor "verzoening", zonder daarbij de feiten te minimaliseren.

De minister ligt bij de Franstalige politici onder vuur omwille van zijn uitspraak zondag op de RTBF. In een reactie op het feit dat de Senaat een Vlaams Belang-voorstel rond amnestie bespreekt, zei De Clerck dat "men misschien bereid moet zijn te vergeten".

In een persbericht "verduidelijkt" De Clerck maandag zijn standpunt. "Natuurlijk is het niet de bedoeling om dit pijnlijke hoofdstuk uit onze geschiedenis weg te wissen en op die manier het verleden selectief en dus subjectief te lezen", zegt de minister.

Maar als er een debat in het parlement komt, moet dit "sereen" en "transparant" zijn, "zodat dit verleden precies en objectief in beeld komt", zegt hij. "Na meer dan zestig jaar moet het vermogen aanwezig zijn om de volle waarheid te blijven erkennen, maar tegelijk ook om aan verzoening te werken bijvoorbeeld naar de opvolgende generaties van de gestraften".

"Nu het internationale strafrecht de onverjaarbaarheid van misdaden tegen de mensheid als principe aanneemt, kan het nooit de bedoeling zijn deze feiten te vergeten of te minimaliseren. Wel moeten we er toe in staat zijn dit verleden zijn juiste plaats te geven en er op een redelijke wijze mee om te gaan", besluit De Clerck.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in