De Europese Commissie zegt dat de arrestatie van directeur-generaal Dominique Strauss-Kahn (DSK) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen impact zal hebben op de financiële steunprogramma’s voor noodlijdende eurolanden. Dat heeft een woordvoerder vanochtend verklaard.

Volgens de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn heeft de Commissie alle vertrouwen dat de lopende operaties en de besluitvorming van het IMF "in totale continuïteit" zullen verlopen. John Lipsky, de Amerikaanse nummer twee van de instelling die de Franse directeur-generaal voorlopig vervangt, is volgens de zegsman een "ervaren" en "bekwaam" econoom die "Europa goed kent".

De Europese Unie en het IMF werken nauw samen in de aanpak van de crisis die de eurozone al twaalf maanden in de ban houdt. De instelling van Bretton Woods stelt systematisch een derde van de financiële steun ter beschikking die is en wordt vrijgemaakt voor de noodlijdende eurolanden Griekenland, Ierland en Portugal.

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurozone in Brussel bijeen om het financiële programma van 78 miljard euro voor Portugal te bekrachtigen. Ook wordt er opnieuw gepraat over Griekenland. De woordvoerder van Rehn stelde maandag nogmaals dat de optie van een schuldherschikking niet op tafel ligt. Een evaluatiemissie van de Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF vertoeft momenteel in Athene.