Twee jaar cel voor Wit-Russische journaliste
Foto: EPA
Ondanks internationaal protest heeft het autoritaire regime in Wit-Rusland opnieuw enkele tegenstanders van president Aleksandre Loekasjenko bestraft. Wegens haar deelname aan de betogingen tegen de frauduleuze presidentsverkiezing op 19 december veroordeelde een rechtbank in Minsk journaliste Irina Khalip maandag tot twee jaar gevangenis.

De rechtbank besliste dat de moeder van een vier jaar oud zoontje de straf pas over twee jaar moet uitzitten. Drie politici van de oppositie kregen respectievelijk twee tot drie jaar cel. De EU en de VS hadden eerder het politiek showproces scherp veroordeeld.

Journaliste Irina Khalip van de Russische krant Novaya Gazeta is de echtgenote van de vroegere presidentskandidaat Andrej Sannikov. De 57-jarige politicus werd zaterdag tot vijf jaar strafkamp veroordeeld wegens de organisatie van gewelddadige massaprotesten.

Westerse waarnemers spraken van showprocessen in 'Europa's laatste dictatuur' die doen terugdenken aan de Sovjetunie van dictator Jozef Stalin. De Verenigde Staten bedreigden Wit-Rusland met bijkomende strafmaatregelen. De EU en de VS hebben het land inmiddels sancties opgelegd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig