Open Vld-voorzitter Alexander De Croo is het niet eens met de uitspraken van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) over amnestie voor collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog.

De Clerck suggereerde dat men misschien ook bereid moet zijn te vergeten, omdat het om het verleden gaat. "Ik vind niet dat we het verleden kunnen vergeten, zeker niet voor dit onderwerp", reageert De Croo.

Zowat alle Vlaamse partijen beslisten donderdag in de Senaat een wetsvoorstel rond amnestie in overweging te nemen. Zowel de stemming als de uitspraken van minister De Clerck ontlokten hevige weerstand aan Franstalige kant, met verontwaardigde reacties van alle Franstalige partijen.

Ook de Vlaamse liberalen nemen nu afstand van de uitspraken van De Clerck. "Volg S. De Clerck niet. Onze bedoeling ’in overweging neming’ wetsvoorstel amnestie is om volwassen debat te voeren. Maar vergeten? Nooit", stuurde De Croo maandagochtend via Twitter de wereld in.

"Blijkbaar verschillen De Clerck en ik van mening op dit punt", verduidelijkt De Croo aan Belga. Zonder het debat al volledig te willen voeren in de media, benadrukt de liberaal dat het vergeten van de collaboratie geen optie kan zijn. "Dat is altijd ons standpunt geweest. Maar we moeten er wel over kunnen spreken", aldus De Croo.

FDF-voorzitter Olivier Maingain vindt dan weer dat De Clerck zijn positie als justitieminister op de helling zet met zijn uitspraken. "Als we niet in lopende zaken zouden zijn, zouden we minstens een debat moeten voeren over zijn aanblijven" als minister, zei Maingain maandag op La Première.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in