Franstaligen hekelen amnestie-uitspraken De Clerck
Foto: belga
De Franstalige partijen hebben kritiek op de suggestie van justitieminister Stefaan De Clerck om de collaboratie uit de Tweede Wereldoorlog misschien te vergeten. 'Aberrant en schandalig', zo zegt PS-senaatsfractieleider Philippe Mahoux.

Stefaan De Clerck vindt dat het debat over amnestie voor collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog op een volwassen manier moet gevoerd worden. 'Misschien moet men ook bereid zijn te vergeten, want het gaat om het verleden', zo verklaarde De Clerck vanmorgen op de RTBF.

De suggestie van De Clerck doet veel stof opwaaien aan Franstalige kant.

Zo liet MR-senatrice Christine Defraigne al verstaan dat de uitlatingen van De Clerck de deur openzetten voor 'het herschrijven van de geschiedenis' en voor 'revisionisme'. 'Hier is geen sprake van nationale verzoening, maar eerder van verdeeldheid. Het is allemaal onbespreekbaar', zegt ze.

Ook bij de Franstalige socialisten is men niet te spreken over de verklaringen van De Clerck. Zo noemt PS-senator Mahoux de uitspraken 'aberrant en schandalig'. 'Hij schaart zich daarmee achter de stellingen van het Vlaams Belang', aldus Mahoux.

CDH-senaatsfractieleider Francis Delpérée hekelt de uitspraken van De Clerck. 'De minister stelt voor om te vergeten, maar we hebben de taak om de herinnering aan onze patriotten en verzetsstrijders levend te houden.' Eerder op de dag had CDH-staatssecretaris Melchior Wathelet in De Zevende Dag al gezegd dat het amnestievoorstel van Vlaams Belang onbespreekbaar blijft 'uit respect voor de mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt'.

Ecolo-senaatsfractieleider Jacky Morael noemt de suggestie De Clerck 'onaanvaardbaar'. Volgens Morael bewijst de suggestie dat het politieke klimaat in Vlaanderen 'extreem rot, ongezond en antidemocratisch' is. 'Een bepaald deel van Vlaanderen moet erkennen dat het betrokken is geraakt met de nazibezetters, met de Gestapo en dat men de arrestatie van verzetsstrijders heeft toegelaten onder het voorwendsel van het eigen nationalistische project', aldus Morael.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig