'Een deel van de Vlaamse politieke wereld valt buiten het democratische veld.' Dat heeft heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain zondag op RTL-TVi verklaard. Maingain verwees naar het feit dat de Senaat donderdag besliste een wetsvoorstel van het Vlaams Belang rond amnestie in overweging te nemen.

'De voorzitters van de Vlaamse partijen hebben toegelaten dat er een wetsvoorstel van een fascistische partij in overweging is genomen. Caroline Gennez, Alexander De Croo, Wouter Beke en Bart De Wever hebben tekortgeschoten in de herinneringstaak die ze hebben tegenover de slachtoffers en nabestaanden van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog', aldus Maingain. 

Het VB-wetsvoorstel rond amnestie veroorzaakt verdeeldheid. De Franstaligen weigeren al langer om elk amnestievoorstel te bespreken. Ze vonden daarin tot nog toe altijd de steun van de Vlaamse socialisten en groenen. Maar afgelopen donderdag haalde het VB-voorstel toch een meerderheid om in overweging genomen te worden. In overweging nemen betekent niet dat men akkoord gaat met de inhoud van de tekst, enkel dat er over de tekst kan gediscussieerd worden.

Dat het voorstel überhaupt in overweging genomen wordt, leidde de voorbije dagen tot commotie aan Franstalige kant. Voor veel Franstalige politici blijft een amnestiedebat onbespreekbaar. In De Zevende Dag benadrukte CDH-staatssecretaris Melchior Wathelet dat die houding niets te maken heeft met 'taboes' of 'het debat uit de weg gaan'. 'Het is een kwestie van respect voor de mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt', aldus Wathelet.

'Michel moet nog bewijzen dat hij kan verenigen'

Maingain toonde zich in hetzelfde interview ook niet mals voor Charles Michel, die eind januari Didier Reynders opvolgde als MR-voorzitter. Volgens Maingain maakte Michel in het verleden deel uit van een stroming binnen de partij die de autoriteit van  Reynders  ondermijnde. Maingain verwijst naar het feit dat er nu minder georganiseerde lekken zijn over het interne bestuur bij de Franstalige liberalen. 'Zij die in het verleden lekken hebben georganiseerd zijn misschien degenen die nu verantwoordelijkheid dragen', merkte Maingain op.

Het FDF, dat zijn wortels heeft in Brussel, gaat intussen voort met zijn inplanting in Wallonië. Dat leidt tot boze reacties bij sommige liberale mandatarissen in Wallonië. Toch vindt Maingain de aanwezigheid van zijn partij in het zuiden van het land 'noodzakelijk om de eenheid tussen Walen en Brusselaars te versterken' en om een tegengewicht te bieden voor het 'Vlaams-nationalistische project'.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in