In onze gevangenissen zitten ongeveer twintig gedetineerden die hoogstwaarschijnlijk nooit meer vrij zullen komen. Dat is de schatting van Rudy Verelst, psychiater-coördinator van de Belgische gevangenissen. ‘Gedetineerden die te gevaarlijk zijn om los te laten', noemt hij ze. Een overzichtje van de bekendste namen.

Abdallah Ait Oud (44)

Wie? Hij ontvoert in de zomer van 2006 de twee Luikse halfzusjes Stacy Lemmens (7) en Nathalie Mahy (10). De meisjes worden vermoord teruggevonden. Ait Oud kwam in beeld omdat hij al een verleden had als misbruiker. Hij bleef ontkennen, maar het wetenschappelijk onderzoek kostte hem toch de kop. In 2008 tot levenslang veroordeeld.

Nu? Zware drugsgebruiker Ait Oud zit nog niet zo lang in de cel, maar nu al is duidelijk dat hij nog heel erg lang op zijn vrijlating zal moeten wachten. Hij heeft nog altijd niet bekend. Bovendien kreeg ook hij van de jury een ter beschikking stelling van de regering.

Andras Pandy (83)

Wie? De Hongaarse dominee is veroordeeld voor de moord op zes familieleden. Met hulp van een van zijn dochters loste hij de lichamen op met een bijtend product. Hij werd in 1997 opgepakt, maar is altijd blijven ontkennen. Volgens hem was zijn gezin gewoon verdwenen. Maar zijn dochter Agnes bekende wel en praatte haar vader mee aan de galg. Hij kreeg in 2002 levenslang, Agnes 21 jaar.

Nu? Zit nog altijd in de gevangenis van Leuven Centraal, waar hij vermoedelijk nooit meer zal vertrekken. Zijn dochter mocht intussen met een elektronische enkelband de gevangenis verlaten en heeft zich teruggetrokken in een Brugs klooster.

Marc Dutroux (54)

Wie? Volksvijand nummer 1 sinds hij werd opgepakt voor de ontvoering van Julie, Melissa, An, Eefje, Sabine en Laetitia. Een gewetenloze moordenaar die zich tijdens zijn proces een rasechte psychopaat toonde, zonder medevoelen of berouw. Vier meisjes zouden zijn gruwel niet overleven, twee anderen werden net op tijd bevrijd uit zijn geheime kelder. Hij kreeg in 2004 levenslang en een ter beschikking stelling van de regering.

Nu? Verblijft momenteel in de gevangenis van Ittre, maar verhuist geregeld. Staat bekend als een moeilijke gedetineerde. De kans dat hij ook vrijkomt is onbestaande, zegt minister Stefaan De Clerck.

Staf Van Eyken (60)

Wie? De vampier van Muizen vermoordde in het begin van de jaren 70 drie vrouwen in de buurt van Mechelen. Hij verkrachtte en wurgde hen. Hij kreeg daarvoor levenslang in 1973 en verhuisde definitief naar Leuven Centraal.

Nu? De recordhouder der Belgische gedetineerden. Hij verwierf extra bekendheid nadat er enkele jaren geleden een toneelstuk en een boek over hem werden gemaakt. Hij heeft zich neergelegd bij het feit dat hij nooit meer zal vrijkomen en wil dat ook niet, uit schrik om te hervallen. Hij stelde zich tevreden met enkele begeleide uitstapjes per jaar, maar sinds 2006 zijn ook die geschrapt.

Ernest Marchal (50)

Wie? Hij is nog maar een jonge twintiger als hij in Bouffioulx, bij Chatelet, een spelend jongetje van 3 jaar meelokt uit een tuin. Het kind weigert in te gaan op zijn seksuele avances. Marchal wordt zo kwaad dat hij het kind vermoordt.

Nu? Hij leidt het leven van een anonieme gevangene. Even ontstond er tumult toen bleek dat hij af en toe de gevangenis mocht verlaten onder begeleiding, onder meer op de dag van de begrafenis van Julie en Melissa in 1996. Nadien werd hij weer vergeten.

Daniël Scholeer (45)

Wie? Draagt de bijnaam ‘het monster van Elverdinghe' sinds hij in 1983 – hij was toen nog maar 17 jaar – een vijfvoudige moord pleegde op zijn familie. Hij vermoordde zijn ouders, tante, oom en grootmoeder. Daarna bleef hij tussen de lijken leven, tot zijn misdaad werd ontdekt. Hij had nog een hele reeks andere moorden gepland. Er is sprake van een lijst van 80 namen. Een motief is nooit gevonden.

Nu? Zit zijn levenslange gevangenisstraf uit in Leuven Centraal. Zijn geestelijke gezondheid ging zo achteruit dat hij in 2008 psychiatrisch ziek werd verklaard en nu officieel geïnterneerd is.

Jan Caubergh (77)

Wie? Caubergh kreeg in 1966 25 jaar dwangarbeid voor zijn rol in een roofoverval. Zijn bende schoot daarbij een verpleegster neer, die zwaar verminkt raakte en later zelfmoord pleegde. Na tien jaar kwam hij in 1977 voorwaardelijk vrij. Maar op 21 februari 1979 sloegen de stoppen weer door. Caubergh vermoordde buurmeisje Yvonne Smits (20), zijn vriendin Rina (24), hun vijf maanden oude kindje Nicky en een agent.

Nu? Caubergh leek vergeten, tot hij in 2003 een begeleider neerstak tijdens een sporadisch uitstapje uit Leuven Centraal. De man overleefde, Caubergh kreeg in september vorig jaar nog eens twaalf jaar cel extra.

Roland Feneulle (61)

Wie? De partner in crime van Horion. De Fransman werd samen met Horion veroordeeld voor de zes moorden in het Gentse.

Nu? Anders dan Horion lijkt hij te berusten in zijn straf. In het verleden probeerde hij wel om voorwaardelijk vrij te komen, maar hij heeft zich de jongste jaren teruggetrokken in de anonimiteit van de gevangenis.

Freddy Horion (63)

Wie? De moordenaar met de donkere zonnebril pleegde in 1979 zes moorden in het Gentse. Op 23 juni 1979 vermoordde hij samen met zijn vriend Roland Feneulle het gezin van garagist Roland Steyaert. De buit bedroeg amper 4.000 Belgische frank en een handvol juwelen. De twee daders verkrachtten ook nog zijn dochter voor ze haar vermoordden. In februari 1979 had Horion ook al winkeluitbaatster Helena Lichatschevsky doodgeschoten.

Nu? Probeert nog altijd vrij te komen. Tevergeefs. Volgens de psychiaters omdat de kans op recidive te groot is, volgens Horion omdat de pers ervoor zorgt dat hij niet vergeten wordt.

En wat met...

Remy Lecrenier (42), opgesloten sinds 1997

Vermoordt in 1997 zijn vriendin, haar twee zussen en hun moeder in hun huis in Bas Oha. Daarna vlucht hij naar Zuid-Frankrijk, waar de speurders hem vinden. De jury veroordeelt hem twee jaar later tot levenslang. Zijn eerste vragen om vrijlating, in 2007, werden afgewezen omdat hij nog altijd als gevaarlijk werd aanzien. Wordt aanzien als ‘een moeilijk dossier'.


Hans Van Themsche (22), opgesloten sinds mei 2006

Kreeg in 2007 levenslang voor zijn moordende tocht door Antwerpen een jaar eerder. Hij verwondde daarbij de Turkse vrouw Songül Koç en doodde de 2-jarige kleuter Luna Drowart en haar oppas Oulematou Niangadou. Volgens de verdediging leed de toen 18-jarige jongeman aan een vorm van autisme en was hij daardoor ontoerekeningsvatbaar. Maar de jury volgde niet. Binnen het gevangeniswezen worden nu al vragen gesteld over wat ze met hem aan moeten als hij zijn vrijheid over enkele jaren kan aanvragen.

Kim De Gelder (22), opgesloten sinds januari 2009

De moorden van De Gelder in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde en op een oude vrouw in Vrasene schokten heel het land. Het blijft afwachten of hij voor assisen moet verschijnen, want hij doet er alles aan om geïnterneerd te worden. Wordt hij effectief veroordeeld, dan zou hij wel eens heel lang achter de tralies kunnen blijven. Zijn psychiatrische problemen zullen een mogelijke vrijlating alleen maar bemoeilijken.

Ronald Janssen (40), opgesloten sinds januari 2010

Ooit een populaire leraar, nu een verguisde moordenaar en verkrachter die in isolement wacht op zijn proces later dit jaar. Gedraagt zich tijdens zijn ondervragingen en in de gevangenis als een manipulerende psychopaat. De moorden op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans hebben zo'n schok veroorzaakt dat hij vermoedelijk een plaats zal krijgen in de lijst ‘opgesloten voor altijd'.