De Italiaan Christian Friscina krijgt geen nieuw rijbewijs omdat hij homoseksueel is. De autoriteiten van zijn woonplaats Brindisi oordeelden dat 'ze door zijn homoseksualiteit twijfelden aan zijn psychische gezondheid en ze hem dus uit veiligheidsbelang geen nieuw rijbewijs konden geven.'

De 28-jarige Friscina heeft al sinds 1999 een rijbewijs en zou -naar eigen zeggen- nog nooit een boete hebben gekregen. Maar tijdens zijn militaire dienstplicht liep het mis.

De Italiaan vertelde dat hij homo was en werd daardoor naar het militair ziekenhuis doorverwezen. De artsen concludeerden dat de communicatiewetenschapper een gevaar voor zijn medeweggebruikers zou kunnen zijn en dat hij beter niet meer zou rijden. Dat gaven ze door aan de autoriteiten in Brindisi. Die beslisten dat de 'psychische aandoening' inderdaad te gevaarlijk was.

Paolo Patanè, voorzitter van de Italiaanse holebibeweging Arcigay, benadrukte hoe belachelijk het verbod is: 'Het is al jaren bekend dat homoseksualiteit geen ziekte is. Het wordt tijd dat iedereen dat eens leert.'

Het is niet de eerste keer dat homo's in Zuid-Italië zo worden gediscrimineerd. Enkele jaren geleden verloor een Siciliaan op dezelfde manier zijn rijbewijs. Toen hij opnieuw zijn examen deed, kreeg hij enkel een gehandicaptenrijbewijs voor een jaar. Vorige maand ontving de man wel een schadevergoeding van 20.000 euro.


 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in