De helft van de Brusselse moslimleerlingen is antisemitisch. Dat blijkt uit het onderzoek "Jong in Brussel" van het Platform Onderzoek Jeugd, waarvan de resultaten donderdag in De Morgen staan.

"Een erg hoog en verontrustend cijfer", zegt VUB-socioloog Mark Elchardus. "Erger is dat die anti-Joodse gevoelens niets te maken hebben met een laag opleidingsniveau of sociale achterstelling, wat wel het geval is bij racistische autochtonen." Bij autochtone Brusselse leerlingen is 10 pct antisemitisch.

"Het antisemitisme bij die leerlingen is theologisch geïnspireerd en er is een rechtstreeks verband tussen moslim-zijn en antisemitische gevoelens koesteren", aldus Elchardus.

"Bij katholieken met anti-Joodse gevoelens zijn die lang niet zo sterk." Dat maakt die negatieve gevoelens ook moeilijker te bestrijden. Elchardus pleit voor meer aandacht voor verdraagzaamheid in de scholen met veel moslims.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Belgische, Marokkaanse, Turkse en Zuid-Europese jongeren vooral aansluiting zoeken bij de eigen cultuur. Ze maken nog steeds moeizaam vrienden in een andere etnische gemeenschap, en dat geldt helemaal voor liefdesrelaties.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig