Taxichauffeur aangehouden voor poging tot doodslag
Foto: belga
De taxichauffeur die dinsdagavond een politieagent heeft aangereden, is aangehouden voor poging tot doodslag. het Brusselse parket had daarom gevraagd.

Het openbaar ministerie beschuldigt de man van poging tot doodslag op de agent. De taxichauffeur zou immers recht op de agent zijn ingereden en sleepte de agent vervolgens op zijn motorkap mee over een afstand van 2 kilometer. Pas nadat er geschoten werd, stopte de chauffeur zijn wagen. 

Het incident begon toen de politieagent de taxi wou controleren. Die had net een klant opgepikt aan de nationale luchthaven hoewel hij daar niet de nodige vergunning voor had. Uit beelden van de bewakingscamera’s en de verklaring van de klant blijkt, volgens het parket, dat de taxichauffeur bij het zien van de agent eerst achteruit is gereden en dan op de agent is afgereden.

"Die kwam op de motorkap terecht en klampte zich vast", zegt de parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur.  "Na een honderdtal meter schoot hij tweemaal verticaal door de voorruit, in het dashboard van de wagen maar die reed gewoon verder. Pas twee kilometer verder stopte de taxichauffeur, na herhaaldelijk aandringen van zijn klant."

Op dat moment kwam het, op het viaduct van de A201, tot een vechtpartij tussen de taxichauffeur en de agent, waarbij een derde schot viel. De taxichauffeur liep door dat schot een schaafwonde op aan de arm en moest in het ziekenhuis verzorging krijgen. Nadien is hij opgepakt. 

Parket gaat ervan uit dat agent correct handelde

Het Brusselse parket gaat ervan uit dat de agent die de taxichauffeur neerschoot, correct heeft gehandeld. Er is bij het parket wel een onderzoek geopend naar de man, zoals gebruikelijk is bij dergelijke feiten, maar voorlopig ziet het parket geen reden om hem iets ten laste te leggen.

"Uit de eerste vaststellingen van het onderzoek, uit de beelden van de bewakingscamera’s en de verklaring van de klant die in de taxi zat, maken wij op dat de agent niet in de fout is gegaan", zegt de parketwoordvoerder. "Hij probeerde een controle uit te voeren en de taxichauffeur is op hem ingereden."

De taxichauffeur heeft in zijn verklaring ook al toegegeven dat hij de agent herkend had en wist dat de man streng optrad tegen taxi’s die de regels op de luchthaven niet naleven.
Het enige wat volgens het parket nog niet volledig duidelijk is, is wat er zich precies heeft afgespeeld nadat de taxi op de A201 was gestopt.

"We weten dat het daar tot een vechtpartij is gekomen tussen de taxichauffeur en de agent, die beiden op de openbare weg stonden," zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur, "en dat daarbij een schot is gelost dat de taxichauffeur licht aan de schouder heeft geraakt maar hoe dat schot precies is afgegaan, moet nog verder onderzocht worden."

De advocaten van de chauffeur onthielden zich van commentaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig