'N-VA heeft te weinig kansen gekregen'
Foto: vrt
De N-VA heeft de voorbije maanden te weinig kansen gekregen van koning Albert. Dat zei N-VA-parlementslid Liesbeth Homans vanmorgen in De Zevende Dag.

Volgens Homans zou het beter zijn als de grootste partij sowieso het initiatief mag nemen. "Nu is het de koning die iemand aan zet brengt. Men zegt ons wel: neem het initiatief, maar we mogen niet," aldus Homans.

Homans verwijst onder meer naar het feit dat de relatief korte opdrachten van Bart De Wever als informateur (22 dagen) en koninklijk verduidelijker (10 dagen).

De andere partijen rond de tafel waren het niet eens met Homas. Volgens Renaat Landuyt (SP.A) heeft de N-VA als republikeinse partij de koning helemaal niet nodig om initiatief te nemen en ons land uit de politieke crisis te loodsen.

Volgens Annemie Turtelboom (Open VLD) is het niet correct om het mislukken van de regeringsvorming af te schuiven op de koning. "Het zou even moeilijk zijn om tot een akkoord te komen zonder de koning," aldus Turtelboom.

"Bovendien benoemt de koning ook mensen op basis van wat hij verneemt," aldus Turtelboom. "Als de winnaar van de verkiezingen zegt dat hij geen premier wil worden, dan kan de koning hem toch ook niet tot formateur benoemen."

Hendrik Bogaert (CD&V) vond dan weer dat dit niet het moment is om de rol van de koning in vraag te stellen.  Maar CD&V zal het debat niet weigeren als andere partijen het opstarten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in