Berlusconi stuurt militairen naar vervuild Napels
Foto: reuters
De Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi heeft donderdag beslist om militairen naar Napels te sturen. De straten in de Zuid-Italiaanse stad worden opnieuw overspoeld door honderden ton afval.

'Aangezien Napels weer vol straatvuil ligt, hebben we de tussenkomst van militairen gevraagd', verklaarde Berlusconi op een persconferentie. 'Vanaf maandag zullen 170 van onze manschappen met 73 voertuigen ter plaatse zijn om van Napels weer een beschaafde stad te maken.' Ondanks de herhaalde beloftes van de lokale autoriteiten en van de regering, wordt Napels sinds enkele dagen opnieuw overstelpt met afval.

'Snel regelen'

Eind november had Berlusconi zelf beloofd dat het afvalprobleem snel geregeld zou worden. Op 26 november had de Europese Commissie Rome aangemaand een nieuw afvalplan uit te werken voor de regio Napels. De Italiaanse regering had een decreet aangenomen om de administratieve procedures, nodig voor de bouw van behandelings- en verbrandingscentra, te versnellen.

'Schuld van lokale autoriteiten'

Donderdag schoof Berlusconi de schuld van de crisis in de schoenen van de lokale autoriteiten: 'Wij hebben Napels zeer proper achtergelaten en aan de lokale diensten uitgelegd wat ze hadden moeten doen, maar niet gedaan hebben. Ze hebben zelfs geen aanbesteding uitgeschreven voor de twee verbrandingsovens', voegde hij eraan toe.

Ondertussen hebben de autoriteiten beloofd om verbrandingsovens te bouwen. Volgens experten is er minstens drie jaar nodig om alle installaties te bouwen die nodig zijn om Napels te ontlasten.

In 2007-2008 haalde de afvalcrisis in Napels de voorpagina's van de wereldpers. De crisis zou in 2008 bijgedragen hebben aan de herverkiezing van Berlusconi.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig