Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) is van plan om de eedaflegging bij te wonen van de Ivoriaanse president Alassana Ouattara op 21 mei. Vanackere wil ook 'boodschappen van betrokkenheid en bezorgdheid' overmaken aan het nieuwe regime.

Ouattara won eind vorig jaar de presidentsverkiezingen in het land maar moest daarna maanden strijd leveren met zijn voorganger Laurent Gbagbo. Die erkende zijn nederlaag niet en wilde niet wijken.

In nasleep van de incidenten zijn er momenteel nog steeds negen Belgische militairen van de special forces in Ivoorkust. Ze staan er in voor de veiligheid van de ambassadeur en het ambassadepersoneel, maar zullen binnenkort waarschijnlijk kunnen terugkeren.

'Ik meen dat de datum van 21 mei een goed ogenblik kan zijn om te kijken hoe wij tot een genormaliseerde situatie kunnen komen', heeft Vanackere woensdag in de bevoegde Kamercommissie gezegd.

België blijft alvast samen met de Europese Unie ijveren voor een vreedzame machtsoverdracht. 'We hebben het gevoel dat dit momenteel ook aan het lukken is', liet Vanackere voorts optekenen. Als grote uitdagingen voor de toekomst denkt hij in de eerste plaats aan de combinatie van een nationale verzoening met het vervolgen van ernstige schendingen van de mensenrechten en de uitbouw van een eengemaakt leger.