Obama zal foto's lijk Bin Laden niet vrijgeven
Foto: Photo News
De Amerikaanse president Barack Obama heeft beslist om de foto's van het stoffelijk overschot van Osama bin Laden niet vrij te geven. Ze zijn een 'risico voor de nationale veiligheid', zegt de woordvoerder van het Witte Huis.

Obama is er ook beducht voor dat de foto's voor propagandadoeleinden kunnen worden gebruikt, klinkt het nog.

'Gruwelijk'

De Amerikaanse regering heeft zich dagen beraad of ze de foto zou vrijgeven. Maar sceptici, ook in het Congres, meenden dat de foto's 'te gruwelijk' zijn. Ook wordt gevreesd dat de foto's opruiend zijn en anti-Amerikaanse gevoelens zullen aanwakkeren. 'Het risico dat de publicatie ervan inhoudt, is groter dan het voordeel', klinkt het.

Verschillende Amerikaanse Congresleden hebben intussen een foto van de dode Bin Laden te zien gekregen. Amerikaanse televisiezenders berichten op gezag van niet nader genoemde bronnen dat Osama bin Laden een gapende hoofdwonde heeft en dat er hersenmassa te zien is.

Trauma verwerken

Enkele families van slachtoffers van de 9/11-aanslagen hadden al te kennen gegeven dat de foto’s zouden helpen om het trauma te verwerken. Ook in andere delen van de wereld klinkt de roep om de foto’s almaar luider, als bewijs van de dood van Osama en om de groeiende scepsis daarover tegen te gaan.

Nog op tafel liggen de videobeelden die werden gedraaid door camera’s op de helmen van de Navy Seals die de missie uitvoerden. ‘We willen zeker zijn dat we de juiste beslissing nemen. Het laatste wat we willen is informatie vrijgeven die toekomstige operaties in gevaar kan brengen’, voegde Brennan daar toen aan toe.