Indianen niet blij met codewoord 'Geronimo'
Foto: Photo news
De voorzitter van de Amerikaanse Senaatscomité voor Indiaanse belangen, Loretta Tuell, heeft bezwaar bij het gebruik van 'Geronimo' als codewoord tijdens de aanval tegen Osama bin Laden. 'Het wijst op een gebrek aan respect voor een van onze grootste indiaanse helden', zegt ze.

Loretta Tuell noemt het 'ongepast' om Geronimo te linken aan een van de meest gehate vijanden van de VS. 'Dit soort van ongepast gebruik van de indiaanse iconen en culturen komen al te vaak voor in onze samenleving. De impact ervan op de Amerikaanse kinderen - ongeacht of ze van indiaanse afkomst zijn- is verwoestend.'

Tuell hoort bij de Nez Perce-stam en groeide op in het reservaat van de stam in de Amerikaanse staat Idaho.

Op een vergadering van het Senaatscomité morgen zal de Geronimo-kwestie besproken worden. De vergadering was al eerder gepland en handelt over de raciale stereotypen die bestaan over de indiaanse gemeenschap.

Niet alleen het Senaatscomité is geschokt over de keuze van de codenaam. Tom Holm, professor emeritus in Amerikaans-indiaanse studies, was weer maar eens teleurgesteld in de Amerikaanse staat. 'Ik was aan het vieren dat wie de man eindelijk te pakken hadden en even voelde ik mij een deel van Amerika. Maar toen kwam die 'Geronimo' op en ik dacht: Waarom pikken ze ons er weer uit? Geronimo heeft niet eens zoveel Amerikanen vermoord.'

Tweehonderd jaar oude traditie

'Blijkbaar is het niet voldoende om een afro-Amerikaanse president in het Witte Huis te hebben om een einde te maken aan de meer dan tweehonderd jaar oude traditie waarin indianen als de vijand van de Verenigde Staten worden beschouwd en behandeld', schreef journalist Steven Newcomb voor Indian Country Today.

Geronimo (1829-1909) was een Apacheleider die in de negentiende eeuw vele jaren streed tegen de legers van Mexico en de Verenigde Staten. In 1886 gaf hij zich over. In de indiaanse gemeenschap heeft zijn naam een mythische bijklank gekregen.