Jean-Pierre Chevènement kandidaat Franse presidentsverkiezingen
Jean-Pierre Chevènement Foto: © epa
Jean-Pierre Chevènement is officieel kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012. Dat bevestigde de erevoorzitter van de Mouvement Républicain et Citoyen (MRC) woensdag op Europe 1. Chevènement wil naar eigen zeggen de vaste verhoudingen in de presidentsverkiezingen door elkaar schudden.

De 72-jarige Chevènement kondigde woensdag op het Franse radiostation Europe 1 zijn deelname aan. De erevoorzitter en oprichter van de MRC verklaarde zich kandidaat te stellen ‘om de verhoudingen binnen de presidentsverkiezingen door elkaar te schudden’.

Chevènement, senator van Belfort, zei ook dat zijn kandidatuur er niet op gericht is om de socialisten, met wie hij tijdens de voorbije regionale verkiezingen samen opkwam en die hij steunde tijdens de vorige presidentsverkiezingen, te raken. ‘De socialisten moeten mij niet vrezen. Ik wil dat ze sterker worden van deze situatie.’

Het is de tweede keer dat Chevènement deelneemt aan de presidentsverkiezingen. In 2002 behaalde de ex-minister van Binnenlandse Zaken een teleurstellende 5,3 % procent van de stemmen in de eerste verkiezingsronde.