Tuybens heeft bonus nooit willen verzwijgen
Foto: *
Bruno Tuybens, die als Kamerlid voor de SP.A al geruime tijd fel van leer trekt tegen excessieve bonussen voor bankiers, kreeg in het verleden zelf variabele vergoedingen bij zijn toenmalige werkgever KBC. Dat schrijft De Tijd woensdag. In De Ochtend op radio 1 benadrukt hij nogmaals dat hij dit nooit heeft willen verzwijgen.

Tuybens werd in 2005 staatssecretaris voor Overheidsbedrijven maar was daarvoor bijna twee decennia aan de slag bij KBC en diens voorloper Kredietbank. Hij was onder meer bij het beurshuis KBC Securities actief in de handel in afgeleide producten op aandelen.

Als KBC-werknemer deelde hij in de variabele vergoedingen voor het personeel. Eén bonus springt in het oog. In 1998 werd bij KBC Securities een fiscaal vriendelijk bonussysteem opgezet met warrants. De uitoefening daarvan was normaal pas mogelijk na vier jaar, maar werd een jaar vervroegd uit vrees dat door de om zich heen grijpende dotcomcrisis minder naar de kaderleden zou vloeien. Voor Tuybens was er 292.000 euro weggelegd, waarvan netto 250.000 euro overbleef. Hij behoorde daarmee tot de top tien van bonusverdieners bij KBC Securities. 'Natuurlijk is het een hoog bedrag. Ik heb in die periode hard gewerkt en KBC grote winsten bezorgd. Daar heb ik een variabele vergoeding voor gekregen, maar niet meer of minder dan de andere senior-salesmensen', aldus Tuybens.

'Niet enkel voor CEO'

'Dat was een bonusplan dat was gemaakt op basis van de gerealiseerde winst van het bedrijf. Wij hadden nooit gedacht dat het die hoogte zou nemen', reageert Tuybens in De ochtend op Radio 1. 'Het is ook nooit de bedoeling geweest dit te verzwijgen. Ik heb daar ook nooit over gelogen', zegt hij. Hij benadrukt dat hij als werknemer is beloond, en niet als CEO of als uitvoerende bestuurder.

Volgens Tuybens krijgen topmensen van banken die staatssteun gekregen hebben beter geen grote bonussen. ‘Ik ben absoluut niet tegen bonussen voor werknemers van een onderneming die het goed doet. Ook mijn partij vindt dat. Maar wanneer een financiële instelling die overheidssteun gekregen heeft, buitensporige bonussen uitkeert aan de top van het bedrijf, dan is er iets mis.’

Een bonus of variabel loon mag ook niet alleen bestemd zijn voor de CEO en enkele topmensen, maar zou verdeeld moeten worden onder alle werknemers, aldus nog de SPA’er.