De Amerikaan Gary Weddle heeft zich na tien jaar voor het eerst weer geschoren. Na de aanslagen op 9/11 had de leraar gezworen om zijn baard te laten groeien tot Osama bin Laden gevangen genomen was of gedood werd.

3.454 dagen liep Weddle rond met een steeds langer wordende baard. Maar maandag verscheen hij opnieuw frisgeschoren voor de klas. 'Toen ik van het overlijden hoorde, deed ik de eerste vijf minuten niets anders dan wenen. Daarna moest die baard er zo snel mogelijk af', vertelde de leraar.

Weddle wilde al jaren van de baard af. 'Hij doet me zelfs op Osama lijken'. Toch hield de man vol tot Osama zondagavond gedood werd. Ook zijn vrouw, Donita, was geen fan van de baard. 'Ik wilde dat hij hem afschoor, maar tegelijk begreep ik dat hij het gezworen had. Ik respecteerde die eed.'  

Aan het begin van elk schooljaar vertelde de leraar zijn leerlingen dat de baard een herinnering aan de aanslagen was. Toen Weddle de eed zwoor was hij 41.

Rector Jill Palmquist van de Ephrata Middle School loofde de leraar voor zijn vaderlandsliefde en standvastigheid. 'Hij is bespot geweest en belachelijk gemaakt. Maar hij hield woord.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig