Zulte laat monument Reve verbeteren
Foto: apk
De tekst op de herdenkingsmuur in Machelen voor schrijver Gerard Reve, een weergave van zijn gedicht 'Credo' waarin een woord te veel was geslopen, zal aangepast worden. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen van Zulte maandagavond beslist.

De Oost-Vlaamse gemeente Zulte stelde op 25 april de heraangelegde dorpskern van deelgemeente Machelen voor, met werk van schilder Roger Raveel en een eerbetoon aan de overleden auteur Gerard Reve. Op een gladde betonwand in witte kleur werd met koperen belettering het gedicht 'Credo' aangebracht. Reve, die tot aan zijn dood in 2006 in Zulte woonde, schreef het gedicht in 1968.

De correcte versie van het gedicht luidt: 'Niets te verwachten, niets te hopen: er rest mij niets dan duisternis en Dood. Ik zie het, maar ik wankel niet: wie Gij ook zijt, U heb ik lief, met heel mijn hart, met al mijn Bloed.' Op het monument staat echter 'niets anders dan duisternis en Dood'. 

Het gemeentebestuur heeft een studiebureau aangesteld om na te gaan waar de fout gemaakt werd en hoe de correctie het best kan uitgevoerd worden, zegt burgemeester Henk Heyerick.

Er liggen al verschillende voorstellen op tafel, onder meer één van Joop Schafthuizen, de laatste partner van Reve. Wat die voorstellen inhouden, maakt de gemeente nog niet bekend. Volgende week maandag bepaalt het college van burgemeester en schepenen welk voorstel het haalt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig