Uit officiële bronnen blijkt dat ondervragingen in buitenlandse geheime gevangenissen leidden tot de opsporing van Osama bin Laden. Harde ondervragingstechnieken die werden toegepast op kopstukken van Al-Qaeda leverden de CIA informatie over de personen die Bin Laden hielpen onderduiken.

Officiële bronnen binnen de Amerikaanse overheid verklaarden maandag dat CIA-ondervragers in geheime gevangenissen van de Verenigde Staten in Polen en Roemenië zorgden voor de eerste informatie die leidde tot het vinden en doden van Al-Qaedaleider Osama Bin Laden.

Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de 9/11-aanslagen, gaf de CIA de naam van één van Bin Ladens vertrouwelingen. Ook de opvolger van Mohammed binnen Al-Qaeda, Abu Faraj al-Libi, leverde belangrijke informatie aan de buitenlandse inlichtingendienst van de VS. Beide mannen zouden harde ondervragingstechnieken ondergaan hebben.

Het nieuws heropent het debat over het speciale gevangenisprogramma waarbij de CIA in geheime buitenlandse gevangenissen extreme ondervragingstechnieken gebruikte om informatie los te weken van zogezegde terroristen. Obama sloot het programma, dat werd goedgekeurd door de vorige president George W. Bush, na zijn verkiezing tot president.