Vanackere bezorgd om troepen in Afghanistan
Foto: © Christophe Licoppe
Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) feliciteert Amerika. Hij onderzoekt of onze troepen in Afghanistan nu een verhoogd risico lopen, zei hij op Radio 1. Defensieminister Pieter De Crem hoopt op stabilisatie, maar is 'waakzaam voor naschokken".

'De strijd tegen het terrorisme is niet gedaan en moeten we verderzetten. De dood van Osama Bin laden is niet het einde van Al-Qaeda,' dat zei ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) vanmorgen in een reactie op de dood van de terroristenleider.

Het is niet denkbeeldig dat Al-Qaeda zal willen terugslaan uit wraak. 'We moeten inschatten dat er nu een eerste reactie mogelijk is.' Daarom gaat Vanackere bijvoorbeeld laten bekijken of onze militairen in Afghanistan een verhoogd veiligheidsrisico lopen.

Vanackere was niet op voorhand op de hoogte van de operatie tegen Bin Laden. Hij verblijft momenteel in Genève en had het nieuws vernomen via een sms van zijn woordvoerder.

Natuurlijk feliciteert de minister de Amerikanen met hun actie. Voor hem is het belangrijk dat Obama beklemtoonde dat Bin Laden geen moslimleider was, maar een terrorist en massamoordenaar. Vanackere: 'Wie zegt dat Bin Laden een leider is van de moslims, doet de moslims onrecht aan. De moslimwereld wil niet vertegenwoordigd worden door mensen die kiezen voor het vermoorden van duizenden mensen.'

Vanackere is ook bezorgd om Pakistan. Dat land wordt vaak gelinkt aan steun voor terroristen. Er zijn al meerdere kopstukken van Al-Qaeda opgepakt. Dat ook Bin Laden in een grote stad in Pakistan verbleef en er medische hulp kreeg, is reden tot bezorgdheid. Steun van de Pakistaanse regering voor de Amerikaanse actie is dus cruciaal.

'Het valt inderdaad op dat Obama heel veel belang hechtte aan het bedanken en het vermelden van de medewerking van de Pakistaanse regering', zei Vanackere op Radio 1.

Leterme: 'Waakzaam blijven'

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zegt dat de dood van Osama Bin Laden zorgt voor opluchting, maar ook aanzet tot de nodige waakzaamheid. Dat zei hij in een eerste reactie op de RTBF- en VRT-televisie.

"Bij veel mensen leeft er een gevoel van opluchting, in het bijzonder bij de slachtoffers van de aanslagen. Men zou in normale omstandigheden een proces verwachten, maar ik denk dat, gelet op wat er in het verleden gebeurd is op initiatief van Osama Bin Laden, dit een goede oplossing is', zei Leterme op de VRT-televisie.

Met het uitschakelen van het 'symbool' Bin Laden zal de wereld waakzaam moeten zijn voor aanslagen of wraakacties, liet de premier verstaan.

Volgens de eerste minister zal de regering de komende uren en dagen samen met de bevoegde dienst (het OCAD, dat de terreurdreiging in ons land analyseert, nvdr) bekijken of er extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden.

Ons land heeft normaal gezien nog tot eind dit jaar militairen in Afghanistan. Hun aanwezigheid daar wordt op regelmatige basis geëvalueerd en dit zal ook de komende dagen gebeuren, zei Leterme nog.

De Crem hoopt op stabilisatie

Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) meent dat de uitschakeling van Osama Bin Laden kan zorgen dat er sneller stabiliteit komt in Afghanistan, waar ook Belgische troepen gelegerd zijn. Dat zei hij maandagmorgen op de VRT-radio. Ook hij is beducht voor mogelijke aanslagen. 'Ik denk dat we waakzaam moeten blijven voor de naschokken', zei hij.

De Crem gaf toe dat de VS hun bondgenoten niet op de hoogte hadden gebracht van de operatie tegen Bin Laden. De verhoogde terreurdreigingen en zenuwachtigheid van de jongste tijd konden volgens hem gezien worden als 'indicaties dat de zoektocht naar Bin Laden de jongste maanden en weken was opgedreven'.

De Belgische minister van Landsverdediging hoopt dat met de uitschakeling van Bin Laden het internationale terrorisme 'volledig in kaart kan worden gebracht' en dat Bin Ladens dood een signaal geeft aan andere terroristenleiders 'dat er aan de leiding van terreurnetwerken altijd een einde komt'.

De dood van Bin Laden zal volgens De Crem geen invloed hebben op de situatie in Libië.

Gutman: 'Geen dag van vreugde'

De Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, liet weten dat Amerikaanse diplomaten in Brussel contacten hebben gehad met de Belgische autoriteiten over de mogelijke gevolgen van de dood van Osama bin Laden. Hij zei ook dat hij zelf een persoonlijke ontmoeting had met minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).

Tijdens de veelvuldige contacten is onder meer gepraat over veiligheidsmaatregelen in België, maar ook de gevolgen van de dood van bin Laden voor het conflict in Afghanistan. 

Ondervraagd over de uitgelaten reacties in de Verenigde Staten na de aankondiging van de dood van Osama bin Laden, zei Gutman dat 'het niet om een dag van vreugde ging, maar om een dag van gerechtigheid voor het Amerikaanse volk en voor de rest van de wereld'.

De ambassadeur verwees onder meer na de bloedige aanslagen in Londen en Mumbai. De dood van de terroristenleider zal de families van de talrijke slachtoffers eindelijk rust brengen en 'het toont ook aan dat we doorgaan tot gerechtigheid geschiedt', voegde ambassadeur Gutman er nog aan toe.

De dood van Osama bin Laden zal volgens hem de terroristische dreiging in de wereld niet fundamenteel veranderen, wat dit weekend nog eens bewezen werd met de aanhouding van verschillende vermoedelijke terroristen in Duitsland, benadrukte Gutman nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in