Bij een schietpartij tussen rivaliserende Albanese bendes in Club Tornado in Antwerpen vielen zaterdagavond twee doden en vier gewonden. Ook een toevallige voorbijgangster raakte zwaargewond. Dat bevestigt het parket van Antwerpen zondag. De daders zijn nog voortvluchtig.

Omstreeks 19.50 uur brak de hel los in Club Tornado in de Van Arteveldestraat. De precieze omstandigheden van de schietpartij zijn nog onduidelijk, omdat verschillende getuigen elkaar tegenspreken, maar een hoogoplopende ruzie tussen verschillende groepen Albanezen ontaardde in een schietpartij in ware wildweststijl.

Voorbijgangster zwaargewond

Zes slachtoffers vielen er in de kogelregen, twee doden en vier gewonden, van wie twee in kritieke toestand. Er werden tien kogelinslagen geteld. De drie vermoedelijke daders slaagden erin te ontkomen in het geharrewar. De politie is met man en macht naar hen op zoek.

Eén van de dodelijke slachtoffers, een Albanees, werd geboren in 1983. De identiteit van het andere dodelijke slachtoffer is voorlopig niet gekend.

Een vrouw, geboren in 1967, die er toevallig passeerde, was aanvankelijk zeer ernstig gewond. Haar toestand is intussen gestabiliseerd en ze verkeert niet langer in levensgevaar. De vrouw kon nog niet worden verhoord, maar ze zou niet rechtstreeks bij de schietpartij betrokken geweest zijn.

Verschillende getuigen beweren dat er ook schoten werden gelost vanuit het naburige café Arizona, maar dat kan de politie voorlopig nog niet bevestigen.

Verschillende getuigen

De buurt van de Van Arteveldestraat telt veel cafés. Er waren dan ook heel wat getuigen van de schietpartij. Alex Nzembi zag alles voor zijn ogen gebeuren terwijl hij onderweg was naar het metrostation op het Astridplein. 'Ik hoorde een heleboel schoten. Plots zag ik twee mensen, een man en een vrouw, uit het café vluchten. Hun kleren zaten vol bloed. De vrouw was geraakt in de linkerschouder. De man had verwondingen in zijn benen. Hij strompelde verder en viel uiteindelijk neer vlak voor het café op de hoek.'

Het was de barman van café Jozef op het Astridplein die uiteindelijk de politie waarschuwde. 'Ik zag die man vol bloedvlekken zwaaien. Hij viel neer vlak voor ons café. Verschillende mensen hebben hem geholpen en uiteindelijk heeft de ambulance hem afgevoerd.'

Beruchte buurt

Naar de concrete aanleiding van uitbarsting van geweld blijft het voorlopig gissen. Club Tornado is een berucht café in de buurt van het al even beruchte De Coninckplein. De kroeg wordt regelmatig bezocht door figuren uit het Albanese, Turkse en Tsjetsjeense criminele milieu. De Antwerpse politie vermoedt dan ook een afrekening in het Albanese drugsmilieu, maar benadrukt dat het onderzoek nog gaande is.

'Wat er gisteren is gebeurd, is totaal ontoelaatbaar. Dat verwacht je in een film of in een roman van Jef Geeraerts, maar niet in het centrum van een stad', reageerde burgemeester Patrick Janssens (SP.A).

Tweede keer

Het is de tweede keer deze week dat Antwerpen wordt opgeschrikt door een schietincident met dodelijke afloop. Afgelopen dinsdag opende een Turkse man het vuur op zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend in het bekende jazzcafé Hopper in Antwerpen-Zuid. De 39-jarige poetsvrouw raakte daarbij gewond, haar vriend overleefde het niet.