Rudy De Leeuw verdedigt automatische loonindex en sociaal model
Rudy De Leeuw Foto: BELGA
Tijdens zijn 1 mei-toespraak in Gent heeft ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zaterdagavond de automatische indexering van de lonen en het Belgische sociaal model verdedigd. Ons sociaal model is de dijk die ons beschermt tegen sociale overstromingen, sprak De Leeuw. 'We zijn niet zinnens die te laten ondergraven of verzwakken.'

De Leeuw stond geruime tijd stil bij de automatische loonindexering. Hij sprak zich uit tegen een afschaffing, maar ook een 'hervorming' ervan.

'Sinds 2004 zouden de werknemers zonder indexering maar eventjes 15 procent koopkracht hebben verloren', voerde de vakbondsleider aan. Of nog: 'Wist u dat een winkelkarretje met voedingswaren dat vijf jaar geleden voor 100 euro werd gevuld, nu 120 euro kost? Zonder index kan je dus bij wijze van spreken twee maand per jaar op je kin kloppen.' De Leeuw pleitte ook voor vrije onderhandelingen en redelijke loonsverhogingen.

Het sociaal model

Het tweede hoofdbestandeel van de toespraak sloeg op de verdediging van het sociaal model. Dat heeft er volgens ABVV-voorzitter voor gezorgd dat we beter dan andere landen gespaard zijn gebleven tijdens de crisis. De Leeuw weerlegde dat het te duur zou zijn. 'Zonder sociale zekerheid zou niet 16 procent, maar tot 40 procent van de bevolking in armoede of straatarmoede leven', luidde het.

De Leeuw had een duidelijke boodschap tegen de criticasters van het sociaal model: 'Ik zeg hen dat dit model, met sterke overheidsdiensten, met een krachtige sociale zekerheid en met solidaire aspecten in de loonvorming, ervoor hebben gezorgd dat we de crisis beter hebben verteerd dan vele andere landen.'

Evergreens in de toespraak van De Leeuw waren de eis voor een sociaal Europa - 'geen Europees competitiviteits- en soberheidspact, maar een solidariteitspact' - en de winsten van Electrabel uit de nucleaire rente. Als uitsmijter had De Leeuw nog woorden van lof voor senator Bert Anciaux. Hij feliciteerde Anciaux met zijn onderzoek waaruit zou blijken dat de energiesector quasi geen belastingen betaalt. 'Er zijn geen slechte en goede socialisten, maar alleen socialisten en syndicalisten', luidde het.