Eerste meldingen van PlayStation-fraude duiken op
Foto: AP
Meerdere gebruikers van het PlayStation Network ontdekken frauduleuze verrichtingen met hun kredietkaart. Volgens Sony waren die gegevens versleuteld.

Hoewel Sony niet zeker is of de hacker(s) van het PlayStation Network de kredietkaartgegevens van de 77 miljoen accounts heeft (hebben) kunnen bemachtigen, raadt het gebruikers toch aan om extra aandacht te besteden aan hun kredietkaartafrekeningen.

Tientallen gedupeerden

Verschillende gebruikers van het Playstation Network (PSN) maken melding van aankopen met hun kaart die ze zelf niet gedaan hebben. Een lezer van de gamingsite VGN365 meldt dat hij door zijn bank gewaarschuwd werd over een frauduleuze transactie ter waarde van 300 dollar. Een andere persoon meldt op het gameforum Neogaf afschrijvingen van 600 dollar in totaal. Dat schrijft CNet.

De technologiesite Ars Technica heeft weet van meer dan twintig gedupeerde PSN-gebruikers. Bij één persoon werd er voor ongeveer 8.000 dollar aan spullen gekocht in een Japanse winkel.

Versleuteld

Of al die fraudegevallen te maken hebben met de aanval op het PlayStation Netwerk is nog niet bewezen. In een informatiebulletin dat Sony gisteren op de officiële PlayStationblogs plaatste, beweert de fabrikant van de spelconsole dat de kredietkaartgegevens van PSN-gebruikers versleuteld werden bewaard in een aparte database. Alle overige gegevens waaronder wachtwoorden, adressen en geboortedata waren niet versleuteld, maar wel beveiligd.

Rechtszaken

Niet geheel onverwacht heeft Sony al een rechtszaak van een Amerikaanse gebruiker aan zijn been. De 36-jarige Kristopher Johns beschuldigt de Japanse elektronicaproducent ervan onzorgvuldig met zijn kredietkaartgegevens om te springen. Andere gedupeerde Amerikanen kunnen zich binnenkort bij de rechtszaak aansluiten.

Ook verschillende overheden overwegen actie. In Amerika wordt er onder meer in de staten Iowa, Connecticut, Florida en Massachusetts een onderzoek opgestart. In het Verenigd Koninkrijk is dat ook het geval.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig