Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ (Vlaamse Vereniging van Journalisten), heeft er weinig problemen mee dat de federale politie de tapes met het interview van Roger Vangheluwe in beslag heeft genomen.

Het interview met de ex-bisschop van Brugge werd integraal uitgezonden, zegt VT4, en dus bevatten de tapes geen andere, mogelijk gevoelige informatie. "Ik zie daarom geen groot probleem, zolang VT4 zelf akkoord gaat met de inbeslagname", zegt Deltour. VT4 gaf eerder al aan dat het volledig meewerkt met het parket.

De situatie was anders geweest als er op de beelden vertrouwelijke informatie zou staan. "In het verleden heeft het gerecht weleens clandestien opgenomen beeldmateriaal in beslag genomen, of beelden van anonieme bronnen. Het gerecht overtreedt de wet als het beelden met vertrouwelijke info opvraagt. Het journalistieke bronnengeheim is gegarandeerd door de wet van april 2005."

In het interview, dat twee weken geleden werd uitgezonden, minimaliseerde Vangheluwe het seksueel misbruik dat hij 25 jaar geleden had gepleegd. Onderzoeksrechter Wim De Troy, die feiten van schuldig verzuim onderzoekt bij seksueel misbruik in de kerk, liet de tapes in beslag nemen.