Rechter beslist: 'Coulibaly speelt tegen Standard'
Foto: Photo News
AA Gent heeft donderdag gelijk gekregen van de rechter over de klacht tegen de schorsing van zijn spits Elimane Coulibaly. Als gevolg van die beslissing mag de Senegalese aanvaller vrijdagavond toch spelen in de levensbelangrijke competitiewedstrijd tegen Standard.

AA Gent diende woensdag bij de rechtbank een eenzijdig verzoekschrift in omdat de klacht tegen de vier speeldagen schorsing voor Coulibaly in beroep bij de voetbalbond ontvankelijk werd verklaard waardoor de spits bijna alle resterende wedstrijden van de play-offs zou missen.

Een eenzijdig verzoeksschrift is een procedure waarbij één partij een hoogdringend oordeel vraagt aan een rechter zonder dat de tegenpartij wordt gehoord. Een eenzijdig verzoekschrift wordt ook gebruikt om publicaties tegen te gaan, zoals de Humo met een fotomontage van de in opspraak gekomen politiechef Fernand Koekelberg en zijn secretaresse Sylvie Ricour.

De rechter oordeelde donderdag dat de klacht van AA Gent gegrond is, waardoor Coulibaly mag spelen tot het moment dat de zaak ten gronde behandeld zal worden in de evocatiecommissie van de voetbalbond. Wanneer dit precies zal zijn, is voorlopig nog niet duidelijk.

Geschorst na fout op Hoefkens

Op basis van de tv-beelden werd een procedure opgestart tegen Coulibaly die in de wedstrijd tegen Club Brugge op 2 april 'opzettelijk zijn voet op de enkel van Carl Hoefkens had gezet zonder oog voor de bal'. Het bondsparket vroeg twee speeldagen schorsing, het sportcomité gaf er drie. Bovendien werden twee voorwaardelijke schorsingsdagen geactiveerd. Het pleidooi van advocaat Johnny Maeschalck om de klacht niet ontvankelijk te verklaren mocht niet baten. Ook niet in beroep.