Recordaantal gevangenen in België in 2010
Foto: belga
De Belgische gevangenisbevolking heeft een recordpeil bereikt in 2010 van gemiddeld 10.536 gedetineerden. Dat blijkt uit het activiteitenverslag van het Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Inrichtingen (DGPI), dat donderdag voorgesteld werd.

In 2009 waren er nog 10.237 gedetineerden in de Belgische gevangenissen. De stijgende trend zet zich ook dit jaar door: inmiddels is de kaap gerond van de 11.100 gedetineerden.

De gemiddelde overbevolking daarentegen daalde van 21,8 procent in 2009 naar 17,7 procent in 2010. 'De afname van de overbevolking is vooral te danken aan de huur van de gevangenis in Tilburg, waar 500 gedetineerden konden ondergebracht worden in 2010', zei woordvoerder Laurent Sempot. 'Daarnaast zijn enkele projecten afgerond om gebouwen te renoveren en de capaciteit uit te breiden.'

Directeur-generaal Hans Meurisse zei dat inmiddels de bouw van drie nieuwe gevangenissen, als onderdeel van het masterplan bis, is toegewezen aan privépartners. Het gaat om de gevangenissen van Marche, Dendermonde en Beveren. De procedure voor die in Leuze zou weldra afgerond worden. De bouw van de nieuwe gevangenissen zou nog dit jaar kunnen starten, en tegen 2013 afgerond zijn. Dat zorgt voor ongeveer duizend extra plaatsen.

Toch is Meurisse bezorgd over de periode tot 2013. De gevangenisbevolking blijft almaar toenemen, terwijl er mogelijk nog gevangeniscapaciteit verdwijnt - in de gevangenis van Verviers dreigt instortingsgevaar. 'Zonder structurele maatregelen naast het masterplan bis dreigt de situatie op korte termijn onbeheersbaar te worden.'

Meurisse noemt het uitbreiden van het elektronisch toezicht als een mogelijke maatregel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig