Maaike Neuville verkoopt vegetarische producten in Gentse slager
Foto: Jimmy Kets
Maaike Neuville, de actrice uit onder meer de televisieserie 'Van Vlees en Bloed', verkocht donderdagvoormiddag vegetarische specialiteiten achter de toonbank van de Gentse slagerij Aula in de Volderstraat. De vegetarische organisatie EVA vzw wil daarmee aantonen dat slagers hun productgamma kunnen uitbreiden met vleesvervangers.

Maaike Neuville verkocht een twintigtal verschillende producten van twaalf leveranciers op "Donderdag Veggiedag" tijdens de Week van de Slager. 'Ik houd goede herinneringen over aan mijn tijd bij slagerij Vangenechten, maar als ik mag kiezen sta ik veel liever achter een vegetarische toog', lacht ze.

'In Nederland bestaat er al een uitsluitend vegetarische slager, in België bij ons weten niet', aldus Nena Baeyens van EVA vzw. 'Natuurvoedingswinkels bieden nog steeds de ruimste keuze aan vegetarische producten, maar ook slagers kunnen op de trend van vleesvermindering inspelen en plantaardige producten aanbieden. Voor consumenten is het makkelijk dat ze in één winkel zowel vegetarische als vleesproducten kunnen kopen.'

Slagerij Aula overweegt om het vegetarisch aanbod op te nemen in het gamma. 'Misschien wordt de slager van de toekomst gewoon een leverancier van plantaardige en dierlijke eiwitten, eerder dan een leverancier van vlees alleen', aldus Sosthenes Dekeyzer van slagerij Aula.

Uit een recent onderzoek van iVox bij 1.993 Vlamingen bleek dat één op de twee minder vlees wil eten. Bovendien koopt 37 procent van de Vlamingen regelmatig vleesvervangers. Sinds mei 2009 is Gent de eerste stad ter wereld met een officiële wekelijkse veggiedag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in