Risico op overstromingen in Vlaanderen fors gestegen
Foto: Annelies Desmet
Het risico op overstromingen in Vlaanderen is nu een vijfde groter dan in 1996, ondanks allerlei maatregelen die genomen zijn. Dat zegt Bart Martens (sp.a), de voorzitter van de Watercommissie van het Vlaams Parlement, donderdag in Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

Volgende week stelt Bart Martens het rapport voor van zijn Watercommissie. Die moest de oorzaken van het overstromingsprobleem in Vlaanderen onderzoeken.

Een van de voornaamste redenen van het toegenomen risico op wateroverlast, is dat nog altijd in overstromingsgebieden kan worden gebouwd. 'In 90 procent van de onlangs overstroomde gebieden in Vlaams-Brabant mochten de mensen ondanks negatieve adviezen van de watertoets toch nog bouwen. In Vlaanderen heb je 11.000 hectare overstromingsgebied waar volgens de gewestplannen mag worden gebouwd', vertelt Martens. Het gaat om maar liefst 23.700 percelen.

Maar de invoering van een bouwverbod ligt niet voor de hand. Want dan moet de bestemming van die percelen worden veranderd en dat zou meer dan 10 miljard euro kosten.

Martens pleit nu voor de invoering van een 'waterstresstest'. Zo’n gedetailleerd onderzoek moet ervoor zorgen dat in de toekomst de landbouwgebieden overstromen, en niet kelders en huizen.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in