Een Amerikaanse schipbreukeling heeft twee weken rondgedobberd in een reddingsbootje in de Atlantische Oceaan. De man heeft zijn redding naar eigen zeggen te danken aan paus Johannes Paulus II.

Victor Mooney, een 45-jarige inwoner van Queens in New York, begon op 26 februari aan de Afrikaanse kust met zijn oversteek van de Atlantische Oceaan. Hij wou de Big Apple bereiken, maar zijn schip liep averij op en de man moest in zijn reddingsbootje klauteren.

Mooney dobberde twee weken lang zonder eten rond in de onmetelijke oceaan. Op 10 maart ving een Grieks schip zijn noodsignaal op en werd de schipbreukeling gered. Mooney verklaarde achteraf dat hij zijn redding te danken heeft aan de voormalige paus Johannes Paulus II, die hem tijdens een reis naar Rome in 2004 zegende. 'God heeft zijn engelen gestuurd om me te beschermen en onze Heilige Vader de paus is zonder twijfel tussenbeide gekomen', klonk het.

Het was al de derde poging van Mooney om de Atlantische Oceaan over te steken. Met de reis wil hij de aandacht vestigen op aids en geld inzamelen voor de strijd tegen de ziekte.