Sony heeft het online platform van de spelconsole PlayStation 3 offline gehaald omdat hackers met gegevens van gebruikers zijn gaan lopen. Er is persoonlijke informatie gestolen van meer dan 77 miljoen klanten op het PlayStation Network, geeft het bedrijf toe. De vermoedelijke hackers beloven hun actie te staken.

Het PlayStation Network ligt al sinds 20 april plat, maar Sony heeft nu pas meer informatie gegeven over de problemen.

Patrick Seybold, de woordvoerder van Sony, zei dat hackers het gemunt hadden op het interactief platform waar gebruikers van de PlayStation 3 online spelletjes tegen elkaar kunnen spelen en muziek, films en games kunnen downloaden.

De computerpiraten hebben gebruikersgegevens kunnen bemachtigen, meer bepaald wachtwoorden en geboortedata. Sony kan bovendien niet uitsluiten dat bijvoorbeeld ook kredietkaartgegevens gestolen zijn. 

Als gevolg van de 'externe indringing' heeft het Japanse bedrijf het PlayStation Network bewust offline gehaald. Ook het multimediaplatform Qriocity is voorlopig niet meer bereikbaar. Sony kan nog niet zeggen wanneer de diensten weer operationeel zullen zijn.

Het bedrijf raadt gebruikers van het netwerk aan om hun paswoord aan te passen en om hun betaalverkeer in het oog te houden. Tot nu toe zijn er nog geen klachten over fraude binnengelopen.

Anonymous

Achter de actie zou Anymous schuilgaan, de hackersorganisatie die eerder al de sites van Visa, Mastercard en PayPal aanviel. Anonymous zegt de actie nu te staken om de klanten van Sony niet verder te benadelen. 

De organisatie zegt nu te zoeken 'naar een methode die geen hevige impact heeft op de klanten'. Anonymous verklaarde begin deze maand de oorlog aan Sony omdat dat bedrijf rechtszaken aanspant tegen hackers die de beveiliging van de PlayStation kraken.

Lees meer op ZDNet: tips voor gebruikers van Playstation Network