Iljo Keisse mag vanaf 6 augustus opnieuw fietsen
Foto: belga
De schorsing die wielrenner Iljo Keisse opliep voor het Internationaal Sporttribunaal TAS, loopt af op 6 augustus 2011. Dat heeft de Internationale Wielerunie UCI laten weten aan het Brusselse hof van beroep. De UCI voegde er wel aan toe dat de datum van 6 augustus enkel geldig is voor wedstrijden buiten België.

In België dreigt Keisse nog een een tijdlang geschorst te blijven, meer bepaald gedurende een periode die even lang is als die waarin de schorsing van het TAS opgeschort is geweest door een beslissing van het Brusselse hof van beroep. Die situatie is het gevolg van de kortgedingprocedure die de wielrenner had ingespannen tegen de beslissing van het TAS om hem gedurende twee jaar te schorsen voor dopinggebruik, nadat de Disciplinaire Commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) hem eerder had vrijgesproken.

Het Brusselse hof van beroep schortte op 10 november 2010 de schorsing op, maar volgens de UCI was die beslissing enkel in België geldig, zodat Keisse's schorsing in het buitenland wel voortliep. 'Daar loopt ze af op 6 augustus', zegt meester Tom De Sutter, advocaat van de Vlaamse Gemeenschap in de kortgedingprocedure. 'Dat heeft de UCI aan het hof bevestigd.'

Binnen België is het wachten op een definitieve uitspraak van het hof van beroep. Wijst dat de eis van Keisse af, dan herbegint zijn schorsing in België te lopen. Gaat het hof in op Keisse's eis, dan blijft de schorsing opgeschort.

Ingewikkelde procedureslag al maanden aan de gang

Keisse was op 23 november 2008 betrapt op doping en stond 11 maanden op non-actief, tot hij door de Disciplinaire Commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) werd vrijgesproken. Die vrijspraak werd door het TAS ongedaan gemaakt, maar Keisse vatte een kort geding aan en het Brusselse hof van beroep schortte op 10 november 2010 de schorsing door het TAS op. Volgens de UCI was die beslissing enkel in België geldig, zodat Keisse's schorsing in het buitenland wel voortliep.

Op de laatste zitting voor het hof van beroep was er onduidelijkheid gerezen over het einde van de schorsing. De advocaten van de UCI en het internationale anti-dopingagentschap WADA gaven de datum van 6 augustus, terwijl Keisse's advocaten zwaaiden met een brief van de UCI aan Keisse's ploegleider Patrick Lefèvre, waarin de datum van 5 juli stond.

'6 augustus enige juiste datum'

'De UCI heeft nu aan het hof van beroep laten weten dat de datum van 6 augustus de enige correcte is', zegt meester Tom De Sutter, advocaat van de Vlaamse Gemeenschap in de kortgedingprocedure. 'Tenminste voor het buitenland. Binnen België is het wachten op een definitieve uitspraak van het hof van beroep, die er voor 24 mei zou komen. Wijst het hof de eis van Keisse af, dan herbegint zijn schorsing in België te lopen voor nog eens ongeveer 6 maanden. Gaat het hof in op Keisse's eis, dan blijft de schorsing opgeschort, maar volgt er waarschijnlijk een procedure in cassatie.'