De brand op de Hoge Venen is sinds 17.30 uur officieel onder controle, al blijft het vuur op verschillende plaatsen hardnekkig opflakkeren. De brand duurt nu al meer dan 24 uur. Het provinciaal rampenplan blijft zeker tot morgenochtend van kracht.

Brandweerkorpsen uit Hasselt, Genk en Tongeren helpen mee met de bluswerken. Er zijn nog steeds 150 brandweermannen ter plaatse, met in totaal 14 wagens en 13 watertanks.

De opflakkeringen gebeuren onder meer in de zone 1, een van de drie zones waar gisteren brand was uitgebroken. De zones bestaan uit turfgrond en liggen dicht bij de Baraque Michel en de openbare weg.

De opflakkeringen hebben onder meer te maken met de felle wind, die de vlammen aanwakkert. Het vuur brandt ook tegen de wind in, meldt brandweercommandant Vincent Bastin om 17 uur aan VRT-radio. Dat maakt het een pak moeilijker om de brandhaarden te blussen.

Intussen is een vierde brandzone ontstaan, in het bos van Grand Bongard. Die bemoeilijken het blussen, onder meer omdat het water van de blushelikopters deels op de bladeren blijft liggen en daardoor de brandende bodem niet bereikt. Toch is ook daar de brand onder controle.

Duizend hectare

Bij de grote brand in de Hoge Venen zijn duizend hectare natuurgebied in de vlammen opgegaan. De brandweer heeft het vuur intussen wel kunnen inperken. Maandagavond werden nog twee nieuwe brandhaarden gevonden. Het is de grootste brand ooit in de Hoge Venen.

'Het vuur breidt niet meer uit, maar we zullen nog verschillende dagen moeten nablussen', verklaarde brandweercommandant Vincent Bastin van de brandweer van Verviers vanmorgen. Een helikopter van de federale politie, die 800 liter water in enkele seconden kan lossen, helpt met de bluswerken. Ook vanuit Duitsland worden er twee helikopters verwacht.

Oorzaak

'We kennen nog altijd niet de oorzaak van de brand, die momenteel een ravage aanricht in de Hoge Venen, maar het lijkt erop dat het anderen op ideeën heeft gebracht of dat een en dezelfde persoon de brand heeft aangestoken', zo gaf de politiezone van het Land van Herve ter plaatse aan.

Rond 23.30 uur maandagavond werden twee nieuwe brandhaarden gelokaliseerd. Volgens de politiezone van het Land van Herve zijn de nieuwe brandhaarden met opzet aangestoken. De brandweer kreeg de nieuwe vuurhaarden wel snel onder controle.

300 brandweerlui

De brand brak maandag omstreeks 17 uur uit ter hoogte van het ’Croix Mockel’, in de gemeente Baelen (Membach). Zo'n 300 brandweerlui van een twaalftal kazernes uit de buurt probeerden het vuur de baas te worden. 'De weersomstandigheden en de wind die onophoudelijk draait maken de werkomstandigheden heel moeilijk', verklaarde een brandweerman ter plaatse.

Drie operationele eenheden van de Civiele Bescherming in Wallonië (Crisnée, Ghlin en Libramont) helpen mee om de brand onder controle te krijgen met dertig man en tien grote tankwagens. Ook brandweerlieden uit Hasselt, Genk en Tongeren helpen mee om de vlammen te bedwingen.

Grootste brand ooit

De brand is de grootste ooit die de Hoge Venen heeft gekend, aldus Claudy Marchal, de brandweercommandant van Eupen. 'De brandhaard is minstens vijf keer groter dan die van 2004. Toen werden in augustus een honderdtal hectare vernield', aldus Marchal.

Volgens René Dahmen dreigt er geen gevaar voor mensen. In de Hoge Venen is de rode vlag gehesen, die de toegang verbiedt en dat verbod wordt goed nageleefd, ook al proberen enkele ramptoeristen foto’s te maken.